Af Sebastian Kirk - 20/12-17 20:17

'P-pillen' til mænd er tættere på virkelighed end nogensinde før'P-pillen' til mænd er tættere på virkelighed end nogensinde før

Inden længe påbegyndes et nyt stort forsøg af en gelé til mænd, der hæmmer sædkvaliteten midlertidigt.

storybild

Inden længe kan man måske få præventions-gelé til mænd, så kvinder ikke behøver at tage P-piller.

I årevis har utallige kvinder verden over stillet ét simpelt spørgsmål til sig selv: 'Hvorfor er det mig, der skal tage hormonforstyrrende piller for at undgå graviditet - og ikke ham?'.

Det lige så simple svar er, at der bare ikke findes nogle effektive former for prævention til mænd - bortset fra kondomer eller vasektomier, der henholdsvis hæmmer følsomheden og kræver et kirurgisk indgreb.

Men inden længe kan det efterspurgte alternativ være på vej. Det skriver Technology Review, der udgives af det anerkendte amerikanske tekniske universitet MIT.

Der er tale om en form for sæddræbende gelé, som manden smører ud på kroppen dagligt. Ikke på kønsdelene, men eksempelvis på overarmen. Geléen tørrer ind med det samme og trænger så ind i kroppen, hvor den i praksis midlertidigt gør manden steril i 72 timer.

»Det kræver ikke ret meget. Det gælder bare om at huske det hver dag, siger Diana Blithe, der er leder for udvikling af præventionsmidler ved det nationale amerikanske sundhedsinstitut.

Til april skal den nye gelé testes på forsøgspersoner i det hidtil største studie af midlet. 400 heteroseksuelle par kommer til at deltage i forsøget, som vil foregå i henholdsvis USA, Storbritannien, Italien, Sverige, Chile og Kenya.

De mandlige deltagere skal smøre omkring en halv teskefuld af geléen ud på overarmen dagligt i mindst fire måneder, mens deres kvindelige partnere er på P-piller. I mellemtiden bliver mændenes sædkvalitet målt jævnligt, og når den er lav nok - mindre end en million sædceller pr. milliliter - kan kvinderne stoppe med at tage deres piller og udelukkende læne sig op ad deres partners gelé.

»Jeg er meget sikker på, at hvis mænd bruger geléen hver dag og påfører den korrekt, så vil den være effektiv,« siger Stephanie Page, der er professor i medicin ved University of Washington og en del af holdet bag det kommende forsøg.

Tidligere har forskere eksperimenteret med lignende geléer og cremer. Fra 2008-2012 fandt et større eksperiment sted i Europa. Midlet var effektivt, men førte til alvorlige humørsvingninger hos brugerne. I den nye gelé har man derfor tilsat det mandlige kønshormon testosteron for at modvirke disse sideeffekter.

For god ordens skyld skal det lige tilføjes, at en P-gelé kun forebygger graviditet - og altså ikke kønssygdomme. Der skal man fortsat bruge kondomer.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medie: Sådan var Aviciis sidste dage...
bt.dk
Fodboldspiller fandt sin kone død:...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Vennen ville besøge Schumacher: Fik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx