Af - 20/02-16 11:58

Forskning: Derfor skal du tænke grundigt over dit tøjvalgForskning: Derfor skal du tænke grundigt over dit tøjvalg

Et eksperiment viser, hvordan tøj kan ændre vores personadfærd

Bildstrecke im Grossformat »

Du føler dig skarp i tøjet og fremme i skoene.

Hvis du ind i mellem har fornemmelsen af, at du er mere i dit es, når du får dit bedste tøj på, så er du formentlig ikke alene om det.

Et eksperiment viser nemlig, at tøjet vi bærer, kan ændre vores adfærd.

Lektor fra Yale University, Michael Krauss, skriver på Videnskab.dk om et forsøg udgivet i Journal of Experimental Psychology:

128 forsøgspersoner – mænd i alderen 18 til 32 år – med forskellig baggrund og indkomst skulle interagerer med en fremmed i to timer.

Mændene blev udpeget tilfældigt til at indgå i én ud af tre eksperimentelle situationer, som de blev påklædt efter: Neutral (deres eget tøj) højstatus (jakkesæt) og lavstatus (joggingbukser og sandaler).

Sælger du brugte ting på nettet? Pas på skattereglerne
Sælger du brugte ting på nettet? Pas på skattereglerne

Mændene fik forklaret, at der i tøjet var indbygget monitorer, der skulle testes, så de ikke kendte eksperimentes egentlige formål.

Nu blev forsøgsdeltagerne bedt om at deltage i forhandlinger, hvor de optrådte som ledende financielle medarbejdere for to virksomheder, som skulle blive enige om en pris for et værdifuldt aktiv, lyder beskrivelsen af eksperimentet.

Eksperimentet viste, at deltagerne, der var iført jakkesæt, i gennemsnit forhandlede sig til mere end 14 millioner kroner i profit, mens forhandlerne iført neutralt tøj var villige til at afstå 8,3 millioner kroner mod et retfærdigt kompromis.

Tjek dit forbrug: Har du mere tøj end den gennemsnitlige dansker?
Tjek dit forbrug: Har du mere tøj end den gennemsnitlige dansker?

- Undersøgelsens resultater afslører, hvor stor indflydelse tøjet har på, hvem vi er - både på et adfærdsmæssigt og biologisk plan, skriver Michael Krauss.

Forsøget peger sammen med anden forskning på, at menneskers tøjvalg kan være en måde, hvorpå vi strategisk skubber vores adfærd i en bestemt retning, skriver forskeren.

Derfor må du aldrig vaske din jeans
Derfor må du aldrig vaske din jeans

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Er nu reelt udryddet: Det sidste...
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx