Af - 02/03-17 14:21

Denne type morgenmad er ikke så sund, som du trorDenne type morgenmad er ikke så sund, som du tror

En ny test fra Forbrugerrådet Tænk afslører, at flere morgenmadsprodukter, der markedsføres som sunde, faktisk er usunde.

Bildstrecke im Grossformat »

Den morgenmad, du betragter som sund, er måske slet ikke særlig sund alligevel.

Det konkluderer nye testresultater fra Forbrugerrådet Tænk, der har testet i alt 70 morgenmadsprodukter.

Kendis-koks foto af børnenes morgenmad deler vandene
Kendis-koks foto af børnenes morgenmad deler vandene

Flere af de produkter, der på indpakningen bryster sig af et stort indhold af fuldkorn, indeholder i virkeligheden meget mere sukker, end danskerne er klar over, viser undersøgelsen. Producenterne tilsætter nemlig store mængder af sukker i deres fuldkornsprodukter.

- Det er ikke en nyhed, at der er meget sukker i morgenmadsprodukter, men det mest overraskende ved resultaterne er, at der også er sukker i nogle af de produkter, man umiddelbart tænker skulle være sunde, fordi de har et højt indhold af fuldkorn og fibre, siger Gitte Sørensen, testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk, til metroxpress.

Galleri: 13 klamme ting, der er fundet i fødevarer i Danmark
Galleri: 13 klamme ting, der er fundet i fødevarer i Danmark

Ud af de i alt 70 morgenmadsprodukter, Forbrugerrådet Tænk har undersøgt, er det særligt de såkaldte brand flakes, der bliver den store skurk. Disse produkter bliver nemlig markedsført som værende sunde, fiberholdige og mættet med fuldkorn - men i virkeligheden indeholder de mest sukkerholdige bran flakes så meget sukker, at en portion på 50 gram svarer til fire sukkerknalder.

En anden ting, der ofte også snyder danskerne til at tro, at morgenprodukterne er sunde, er, at produkterne bliver tilsat store mængder tørret frugt, oplyser Forbrugerrådet Tænk. Det resulterer i, at der kommer meget frugtsukker i produkterne.

- Nogle af produkterne med tørret frugt indeholder så meget sukker, at de er på niveau med nogle af chokoladeprodukterne. Tørret frugt er marginalt bedre end almindeligt hvidt sukker, men jeg vil stadig anbefale at man vælger de produkter, der ikke er tilsat frugt, siger Gitte Sørensen.

Så meget sukker er der i din morgenmad
Så meget sukker er der i din morgenmad

Vil man havde de usunde morgenvarer væk fra køkkenhylderne, så kan man være opmærksomme på nogle ting, forklarer hun.

- Man skal generelt holde sig fra morgenmad med højt sukkerindhold, hvis man vil leve sundere. Derfor bør man være opmærksom på, om de officielle logoer nøglehulsmærket og fuldkornsmærket er på produktet. De mærker stiller nemlig krav til fuldkorn, fedt, salt og kostfibre. Det er en god rettesnor, siger Gitte Sørensen.

For at kunne opnå de to mærker skal morgenmadsprodukterne have et sukkerindhold på max 13 gram per 100 gram. Gitte Sørensen tilføjer derfor, at en anden god rettesnor derfor er at vælge morgenmadsprodukter, der er omkring denne grænse.

Forbrugerrådet: Disse morgenmads-produkter er fulde af fup
Forbrugerrådet: Disse morgenmads-produkter er fulde af fup

Testen fra Forbrugerrådet Tænk kan læses her. Testen er dog lukket indhold, derfor skal du have medlemskab hos interesseorganisationen for at kunne læse den.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårlig stemning i X Factor-studiet:...
bt.dk
Her er Danmarks dyreste lejebolig
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx