Af - 13/02-14 12:12

Gode råd: Sådan bliver du rask middelalder-styleGode råd: Sådan bliver du rask middelalder-style

En lægebog fra første halvdel af 1400-tallet giver 'gode' husråd til, hvordan du slipper af med dine dårligdomme. Nu kan alle let slå op og læse datidens sandheder.

storybild

Billede fra den arnamagnæanske lægebog, som nu kan læses online på Københavns Universitet.

Glem alt, hvad din praktiserende læge har fortalt dig. Gamle sandheder forældes ikke lige sådan, så der kan være en fidus i lige at læse, hvad datidens læger gav af råd til patienter, der eksempelvis var såret:

- Hvis du vil lukke såret, tag jordorme og vrid dem, og læg dem på såret, og det vil trække såret sammen. Derefter, hvis du tørrer dem i solen, vrider dem i eddike og lægger dem på såret, vil det hele såret.

Danmark mangler forsøgspersoner
Danmark mangler forsøgspersoner

Sådan står der i den arnamagnæanske lægebog fra første halvdel af 1400-tallet. Den – blandt mange andre - kan alle nu slå op i gennem en ny hjemmeside fra Københavns Universitet.

Lektor fra Nordisk Forskningsinstitut, Anne Mette Hansen, fortæller til metroxpress, at der er planer om at gøre alle instituttets 1400 bøger fra tiden før bogtrykkerkunstens opfindelse til online-læseudgaver.

Disse piller øger spredning af influenza
Disse piller øger spredning af influenza

På den måde kan alle få glæde af de 'meget værdifulde' bøger.

For hvem står ikke og mangler et godt råd til, hvordan man slipper af med hovedpine:

- Hvis en mand har hovedpine eller besvimer, tag honning og vin, lige meget af begge dele, og kom det ind i en lergryde som er ny. Tilsæt camiliatam, så meget som du synes, og kog det i en hel dag. Giv ham det at drikke, og sørg for at han ikke sover i to dage og to nætter, da bliver han fri for den sygdom.

Det kunne jo også være, at du lider af blæresten. Også her er der råd:

- Hvis der dannes blæresten i en mand, og han ikke kan urinere på grund af det, tag fem fed hvidløg med rod og kom det i en lergryde og kog det med vin, og drik tre kar deraf i tre dage. Da går stenene i stykker. Derefter, hvis du ikke kan urinere, tag så puscam (?) og læg i solen, tør hende og gør et pulver deraf og bland det sammen med både vin og vand. Giv ham det at drikke når han har været i bad, og det vil straks nedbryde alle sten og uden sår.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Straffet for at råbe af dommere:...
bt.dk
'Gør Facebook dig i dårligt humør?...
bt.dk
Medina tiltalt for kokainkørsel
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx