Af - 15/01-14 16:30

10 ting du ikke vidste om sæd10 ting du ikke vidste om sæd

Halvdelen af jordens befolkning har dem, men de små sædceller rummer på hemmeligheder, de færreste kender til.

storybild

(Billede: Polfoto/Corbis)

De små svømmere, soldaterne eller bare jizz.. Kært barn har mange navne, det har sæd også, men den hvide klat rummer faktisk mange sjove, små overraskelser.

Det skriver healthmeup.com, der har samlet en stribe sjove facts, der måske ikke egner sig til middagsbordet, men er sjov viden under onsdagsøllen.

Blev først opdaget i 1677:

Selvfølgelig har mænd og kvinder vidst, at manden kan skyde hvide klatter ud. Men det var først i 1677, da Antony van Leeuwenhoek placerede en klat under et mikroskop, at man fandt ud af, at sæd faktisk består af en masse små sædceller, der svømmer levende rundt.

Kalorier:

Hvis du tæller kalorier, bør du vide, at en spiseskefuld af sæd indeholder omkring 20 kalorier. Sperm indeholder også små mængder af fedt og kolesterol.

Mangler du protein:
Sæd har et højt indhold af protein og kulhydrater, men indeholder også fedt, zink og kalcium. Ja, kalcium ligesom der står på tandpastaen, sæd er nemlig både en udmærket kilde til protein og bekæmper huller i tænderne.

Bekæmper depression:
Hvis fruen i huset ser skeptisk på dig, når du beder hende sluge 'klatten', så prøv med at fortælle hende, at sæd kan reducere risikoen for at udvikle depression. Sæd indeholder 'spermophagia', der giver en lykkefølelse.

Sæd holder dig ung:

Sæd indeholder spermidin, der er medvirkende til at sløve aldringsprocessen. Spermidin beskytter også cellerne mod skader ved at forbedre blodcellerne.

Smagen kan ændres:
Sæd smager, som sæd gør. Men afhængigt af din diæt og motionsvaner kan du påvirke smagen. Masser af friske grøntsager og motion giver en bedre smag.

Mænd kan være allergiske:
Alle mænd har sæd i kroppen, men nogle er faktisk allergiske over for de små svømmere. Hos mænd er symptomerne træthed, feber og løbende næse efter udløsningen. Hos kvinder er det hævelser og en rødlig reaktion i skeden.

Forsvinder ikke bare:
Sæd kan overleve indeni kvindens krop i to til fem dage afhængigt af kvindens menstruationscyklus.

Kvinde og mandesperm:

Vidste du, at sæd har et køn? Han-sæd er hurtigere, men hun-sæd er stærkere! Der kan man bare se.

Burde have en GPS:
Det kan godt være, at sædceller er super hurtige, men de er ikke gode til at finde vej - og så kan de kun svømme ligeud. Faktisk er det kun 1 ud af 5 sædceller, der svømmer i den rigtige retning efter en udløsning.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jes Dorph: Hver dag lægger de...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
Stærkt! Dansk succesduo spiller sig...
bt.dk
Thulesen Dahls snedige dobbeltspil:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx