Af - 13/09-14 08:27

Prostatakræft er mænds skjulte dræberProstatakræft er mænds skjulte dræber

Næsten hver tredje danske mand med protatakræft opdager kun sygdommen ved et tilfælde, fordi de er ved lægen i anden anledning.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Det fremgår af den største undersøgelse nogensinde i Norden, som omfatter 7000 prostatakræftpatienter i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Hver dag dør der i snit tre danske mænd af prostatakræft, som er den mest udbredte kræftform blandt mænd. Men mænds kendskab til sygdommen er svagt, ligesom symptomerne er i starten.

Kræftens Bekæmpelse: Vi står ikke bag absurde status-opdateringer
Kræftens Bekæmpelse: Vi står ikke bag absurde status-opdateringer

Prostatakræft kan være en seksuelt overført sygdom
Prostatakræft kan være en seksuelt overført sygdom

- Trods sygdommens udbredelse får den alt for lidt opmærksomhed. Forhåbentlig kan undersøgelsen medvirke til at sikre bedre behandling af de rigtige patienter og nedbryde nogen af tabuerne omkring prostatakræft, siger K.B. Madsen, formand for Propa, prostatakræftforeningen i Danmark.

Hvert år får flere over 4200 danske mænd konstateret sygdommen, og 1200 dør af den. Sygdommen vil boome de kommende år i takt med store årgange af midaldrende mænd og længere levealder, så antallet af danske mænd, der har sygdommen vil eksplodere fra 30.000 til op mod 90.000.

- En stor udfordring er at behandle de rigtige, siger en af specialisterne på området, professor og overlæge, dr.med Michael Borre, fra Aarhus Universitetshopspital.

Viral trend: Mænd tager selfies kun iført sok
Viral trend: Mænd tager selfies kun iført sok

3 er døde: Kræftpatienter fik for meget kemo
3 er døde: Kræftpatienter fik for meget kemo

- Overbehandling er også et regulært problem. For mange behandles, selvom de aldrig vil dø af sygdommen eller nogensinde selv opdage, at de har den, siger han.

Han er ligesom Prostataforeningen derfor kraftig modstander af de screeninger, der breder sig på andre kræftområder.

- Vi påfører mænd nogle store skrammer i livskvaliteten, hvis de ikke er alvorligt syge, siger Borre.

Undersøgelsen er den første, der afdækker, hvordan mænd lever med sygdommen og oplever behandlingen og de mange bivirkninger inklusive et forringet sexliv.

Ifølge den nye undersøgelse får 80 procent af de behandlede rejsningsbesvær, 38 procent lider af inkontinens og 31 procent oplever voldsom træthed.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiker vil gøre comeback i...
bt.dk
30-årig søn nægtede at flytte...
bt.dk
Rektor mødte ind til chokerende syn i...
bt.dk
Multiresistente bakterier spreder sig...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx