Af - 21/07-16 19:41

Hjerneforsker: Derfor er Pokémon Go så vanedannendeHjerneforsker: Derfor er Pokémon Go så vanedannende

Danskbaseret virksomhed har undersøgt, hvilken indflydelse Pokémon Go har på hjernen.

Bildstrecke im Grossformat »

Hele verden har Pokémon Go på hjernen, og mange vil nok nikke med på, at spillet er enormt vanedannende.

Men hvad er det, der sker i hjernen, når vi spiller? Det har det danskbaserede konsulentfirma Neurons Inc., der arbejder med anvendt hjerneforskning, undersøgt.

Denne danske McDonald's giver Pokémon-rabat
Denne danske McDonald's giver Pokémon-rabat

En række testpersoner blev udstyret med såkaldte 'eyetracking-briller', der måler, hvor øjnene kigger hen, samt en hjernescanner, der måler hjernebølger. Derefter blev de sendt ud for at spille Pokémon Go.

Forsøgsresultaterne viser, at spillet frembringer reaktioner i hjernen, der kan sammenlignes med den hjerneaktivtet, der udløses hos eksempelvis ludomaner. Det forklarer hjerneforsker og direktør hos Neurons Inc, Thomas Zoëga Ramsøy.

- Hvis man finder en Pokémon, man virkelig gerne vil have, frigøres en belønningsreaktion, der mindst er lige så kraftig, som når man spiser chokolade eller en dejlig is. Det er en reaktion, man også ser hos ludomaner og stofafhængige. Det er de samme hjerneområder, der bliver aktiveret, siger han til metroxpress.

ENDELIG: Her fanger du de bedste Pokemons
ENDELIG: Her fanger du de bedste Pokemons

Hjerneforskeren fortæller, at der opstår en følelse af velvære, når man fanger en Pokémon - især hvis det er én, man virkelig gerne vil have. Men hvis forsøget kikser, og Pokémonen slipper væk, registrerer hjernen det som en negativ oplevelse. Det samme gør sig gældende, når man dyster i spillet.

- Når kampen starter, har man høje forventninger, så hvis man vinder, frigøres der en belønningsreaktion. Men hvis man taber, er det lige så slem en oplevelse, som hvis man slår sig, eller hvis man bliver forskrækket. Det kan næsten gøre fysisk ondt, siger Thomas Zoëga Ramsøy til metroxpress.

Teenager myrdet, mens han jagtede pokémon
Teenager myrdet, mens han jagtede pokémon

Pokémon Go har efterhånden ført til en del ulykker forskellige steder i verden, fordi folk har været lidt for opslugte af spillet. Det skyldes, at appen har evnen til at fange ens fulde opmærksomhed, forklarer hjerneforskeren.

- Appen er virkelig god til at fange opmærksomheden hos folk - endda i en grad, at de i flere sekunder kan glemme, hvad der foregår omkring dem. Og så er det, der kan ske helt absurde ulykker. Så man kan sige, at det er en af slagsiderne, når virkeligheden blandes med en fiktiv verden, lyder det fra Thomas Zoëga Ramsøy.

Du kan se en video om forsøget, som Neurons Inc har uploadet, her:

Ekspert dømmer Pokémon Go til at blive en langvarig succes
Ekspert dømmer Pokémon Go til at blive en langvarig succes

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx