Af Videnskab.dk - 08/04-14 15:37; Opdateret: 08/04-14 16:00

Forskere skaber 3D-kort over pattedyrs hjerneForskere skaber 3D-kort over pattedyrs hjerne

75 millioner hjerneceller er sat sammen til et kort over musens hjerne. Men hvor langt er vi fra et kort over menneskets hjerne?

storybild

(Billede: Polfoto)

En gruppe forskere har lavet et kort over, hvordan grupper af hjerneceller i en musehjerne er koblet sammen, skriver forskning.no.

Det er den hidtil mest komplicerede hjerne, som er blevet kortlagt på denne måde. Godt nok blev rundormen Caenorhabditis elegans’ hjerne kortlagt i 1986, men den har kun 302 hjerneceller.

I sammenligning har musehjernen 75 millioner hjerneceller. Der er dog alligevel stadig et langt stykke vej til menneskehjernen, som har over 1.000 gange flere hjerneceller, nemlig 100 milliarder.

Se de farverige 3D-billeder af musehjernen hos Videnskab.dk

Resultaterne, der publiceres i det videnskabelige tidsskrift Nature, er foreløbig kronen på værket i et åbent projekt kaldet ’Allen Mouse Brain Connectivity Atlas’.

- Der er tale om et stort fremskridt, og disse forskere følger en ædel vision, når de gør resultaterne tilgængelige for alle, siger Jonathan Whitlock til forskning.no.

Jonathan Whitlock er forsker ved Kavli Institute for Systems Neuroscience i Trondheim, og han arbejder med at kortlægge, hvordan hjernecellerne i musehjerner virker sammen.

Læs også: Tankelæser-teknologi viser, hvad du har set

- Hjernekortet bliver nyttigt for os, når vi skal bestemme, hvor elektroderne skal fæstes til hjernen i fremtidige forsøg, siger han.

Forskerne bag Allen Mouse Brain Connectivity Atlas mener, at deres kort også vil blive nyttigt til at forstå menneskehjernen.

Læs mere om forskningsresultatet og se 3D-billeder af musehjernen i resten af artiklen hos Videnskab.dk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Optimistisk Tom K: Store...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Cristiano Ronaldo: ‘Ingen kommer til...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx