Af - 17/10-16 19:00

Forskere: Friturestegte grøntsager er sundere end kogteForskere: Friturestegte grøntsager er sundere end kogte

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken olie, du bruger.

Bildstrecke im Grossformat »
Den sprøde grøntsag vokser direkte op af jorden. Auberginer er blandt den yngre generation måske bedre kendt som den frække emoji . Men før den lander på iPhone-tastaturet og hylderne i supermarkedet, vokser den sig stor på lave planter - og er faktisk klassificeret som et bær. Snacknødderne vokser under jorden. De boomerang-formede nødder vokser ud af disse gule "kegler" og har en giftig skal. Derfor ser man ikke cashewnødder med skal på i supermarkederne, som man eksempelvis kan se med peanuts. Artiskokker er flotte, lilla blomster, hvor den spiselige del af blomsten er knoppen. Resten skæres fra. Det hypede helse-middel er et forholdsvis nyt fænomen herhjemme. Men det er nok de færreste der ved, at quinoa er korn fra disse planter. For mange kommer det som noget af en overraskelse, når de finder ud af, hvordan ananasser vokser. Og det er forståeligt. For de vokser ikke på palmer højt over jorden, men i midten af disse små planter. Den Instagram-værdige frugt vokser sig fed og (u)moden på træer i store klynger. Som vindruer vokser kiwi-frugter faktisk på vinranker - og ikke på træer, som mange nok tror. Endnu en underlig nød. Mandler er dette træs frø og gemmer sag inde bag den grønne skal. Ingefær er roden af de grønne stilke på billedet. Den eksotiske og meget neutralt smagende papaya vokser ligesom bananer i klynger højt oppe - og ser nærmest ud som om, at de holder sig fast for ikke at falde ned. Dadler vokser i kæmpemæssige "klumper" på store daddeltræer Alle småbørns hadegrøntsag vokser ikke som små kålhoveder, men på lange stilke. Risengrøds-drysset er ikke en plante i sig selv, men faktisk barken fra dette træ, der skrælles af og tørres. Hvem havde troet det?

Her kan du se, hvor maden kommer fra i naturen.

Et nyere studie fra Spanien viser, at grøntsager er mere næringsrige, hvis de bliver tilberedt i olivenolie fremfor kogning i almindeligt vand.

Nu går forskernes resultater viralt.

Det skriver Popular Science på baggrund af nyere forskning fra universitetet i Granada, der netop nu bliver delt hundredevis af gange.

Forskernes resultat, der umiddelbart kan opfattes som noget, der strider imod sund fornuft, viser at grøntsager bliver rigere på gavnlige stoffer, når de bliver friturestegt i Ekstra Jomfru Olivenolie. Studiet er blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift 'Food Chemistry' og konklusionen er klar: Friturestegning er klart bedre end at tilberede grøntsagerne ved kogning.

Ny forskning: Mobilen krymper denne del af din krop
Ny forskning: Mobilen krymper denne del af din krop

Drop kogeriet, turen i den sunde olie giver simpelthen grøntsagerne et højere indhold af fenoler, der i planter fungerer som en slags forsvar imod insekter, men i mennesker virker som antioxidanter og beskytter imod en lang række sygdomme som for eksempel kræft.

Forskerne beskriver deres resultater som banebrydende, da det indtil nu har været den brede opfattelse, at man ved at tilberede det grønne indslag på tallerkenen også mistede en del af de gavnlige stoffer, der virker som antioxidanter. Derfor forsøgte de at tilberede kartofler, græskar, aubergine og tomat ved kogning i vand, sautering i olivenolie og friturestegning i den gode olivenolie.

Kan du lide fed mad? Nu giver forskere dig undskyldningen
Kan du lide fed mad? Nu giver forskere dig undskyldningen

Resultatet var klart. Hvis grøntsagen ellers var rig på fenoler til at begynde med, så ville et varmt bad i Ekstra Jomfru Olivenolie sørge for, at grøntsagen kom op fra den gyldne brønd i en mere vitaminrig udgave.

Friturestegning fører dog også flere kalorier med sig, men forskerne mener alligevel, at man måske til at gentænke de gængse opfattelser af, hvad der er sund og usund mad.

Det betyder prikkerne i dit ansigt - det er ikke ligegyldigt, hvor de sidder
Det betyder prikkerne i dit ansigt - det er ikke ligegyldigt, hvor de sidder

Olivenolie er i øvrigt en fast bestanddel i den såkaldte middelhavskost, som mange læger anbefaler.


LÆS OGSÅ: Ny forskning: Sådan fremstår du mest attraktiv

LÆS OGSÅ: Et sundt parforhold har syv ingredienser

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx