Af - 17/09-16 13:36

Fem klassiske livsstils-myter der er blevet modbevistFem klassiske livsstils-myter der er blevet modbevist

Er der for eksempel nogen grund til at kaste penge efter dyre vitaminpiller? Det mener assistant professor på Stanford University ikke.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet herover kan du se en række udmeldinger om sundhed fra kendte danskere, man ifølge videnskaben ikke bør lytte til.

Verden er fuld af gode, gamle råd, der for længst er blevet modbevist. Ja, du må godt hoppe i svømmehallen, selvom du har spist en tarvelig grillburger.

Men der er også en række råd eller myter, der er blevet modbevist, men hvor mange mennesker stadig lever efter dem, da man simpelthen bare ikke er klar over, at videnskaben har modbevist det.

Tusindvis af unge springer tandtjek over
Tusindvis af unge springer tandtjek over

Et godt eksempel på hvordan man hele tiden bliver klogere er madpyramiden. Den har ændret sig meget, siden den blev lanceret i 1976, da man hele tiden bliver klogere på, hvad der er den optimale kost.

Derfor har David Chan, assisant professor i medicin på Stanford University, udpeget fem livsstilsråd, der for længst er blevet modbevist.

Ny undersøgelse: Sex kan være farligt for disse mænd
Ny undersøgelse: Sex kan være farligt for disse mænd

Det gamle råd om at undgå mættede fedtsyrer og spise store mængder kulhydrater holder ikke

Denne myte kan man rent faktisk se i føromtalte madpyramide. Før i tiden skulle man ifølge den spise masser af brød og pasta, men det passer altså ikke. Store mængder kulhydrater kan resultere i type 2 diabetes, samt mærkelige insulin-niveauer, mens mættede fedtsyrer får os til at føle os mætte, så vi spiser mindre.

Skummetmælt gør dig ikke slankere en sødmælk

Nyere forskning tyder på, at børn der drikker sødmælk fremfor skummetmælk faktisk typisk er slankere, da sødmælken mætter mere, så børnene er mindre sultne og derved spiser mindre.

Kosttilskud gennem vitaminpiller er ikke nødvendigt

Ifølge David Chan er der ikke noget belæg i forskning for, at folk der tager vitaminpiller er sundere, medmindre man har en specifik sygdom, der kan behandles med et specifikt vitamin. Vitaminpiller kan aldrig erstatte en sund, varieret kost, skriver han.

Salt mad er ikke dårligt for de fleste

Der har før været et råd om, at hvis man skærer kraftigt ned på salt i maden, kan man minimere risikoen for hjerteproblemer eller ligefrem døden for folk med normalt eller højere blodtryk. Men det er der intet belæg for i nogen forskning, argumenterer Chan.

Friske frugter og grøntsager er heller ikke sundere end frosne

Frosne grøntsager kan ofte være sundere end friske, da de friske grøntsager har lang transport, hvor de forfalder, mens de frosne bevarer alle de sunde egenskaber under transport. Og så er de billigere!


LÆS OGSÅ: Eksperter: Sådan undgår du at tage på i dit rygestop

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx