Af Ritzau - 19/04-17 07:39

Forskning: Gifte mænd bliver med tiden til kvinder - altså næstenForskning: Gifte mænd bliver med tiden til kvinder - altså næsten

Kroppen reagerer på vielsesringen ved at sætte produktionen af testosteron ned, viser studie.

storybild

(Billede: Scanpix)

Mænd ændrer sig ved at blive gift eller komme i et fast forhold. Helt bogstaveligt. Det viser et studie fra hormonlaboratoriet på Rigshospitalet.

Når mænd sætter vielsesringen på fingeren eller forpligter sig til et fast forhold, reagerer kroppen ved at skrue ned for produktionen af testosteron.

Studiet bygger på blodprøver taget med ti års mellemrum fra en gruppe mænd.

Resultaterne viser en klar sammenhæng. Alle mænds testosteron-niveau falder med alderen. Hos de mænd, der i løbet i af de ti år gik fra et forhold til at være enlig, var faldet dog entydigt mindre.

Modsat accelererede faldet i produktionen af hormonet hos de mænd, der gik fra en status som enlig til et fast forhold eller i et ægteskab.

Resultatet tyder derfor på én ting, forklarer Anna-Maria Andersson, som er forskningsleder på hormonlaboratoriet på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion.

- Det tyder på, at det at være sammen med en kvinde eller bo i et forhold modificerer mænds kønshormoner, siger hun.

Ændringen kan ifølge forskerne være kroppens forsøg på at tilpasse sig til sine livsforhold.

- Testosteron er med til at gøre mænd mere konkurrencemindede og mere udfarende. Det er godt, når man skal ud og finde sig en kæreste eller ud at score, siger Anna-Maria Andersson.

- Men i det øjeblik hvor du skal tage dig af en familie, nytter det ikke noget, at du ligger i konkurrence med din kone. Så er der behov for andre ting.

Forsøgets resultater bygger på blodprøver fra 1113 danske mænd. Resultaterne skulle i første omgang bruges til studier af hjertekarsygdomme.

Anna-Maria Andersson forsikrer om, at ingen af udviklingerne i mængden af testosteron er farlig. Hvis niveauet af testosteron bliver for lavt, kan kroppen kompensere ved at danne andre hormoner.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tilliden til folkepensionen smuldrer:...
bt.dk
Dansk skuespiller tog 15 kilo på...
bt.dk
Dansk sportsstjerne gør uventet...
bt.dk
Nyt billede får nettet til at koge...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx