Af - 15/12-15 22:14

Forsker: Derfor er der altid nogen der bliver upassende til julefrokostenForsker: Derfor er der altid nogen der bliver upassende til julefrokosten

Det er nærmest blevet tradition, at nogen får for meget at drikke, og smider lidt for mange hæmninger til den årlige julefrokost. Alkoholforsker har en teori om, hvorfor det sker.

Bildstrecke im Grossformat »
Mette Knudsen, chef for Djøf rådgivningscenter, fortæller, at man skal huske på ikke at forfordele chefen, ligesom chefen heller ikke skal forfordele sine medarbejdere. Har du danset med alle dine kolleger hele aftenen til firmajulefrokosten, så vil det være en anelse mærkeligt, hvis du ikke også danser med chefen, mener Mette Knudsen. Rikke B. Ørum, underdirektør i Dansk Erhverv, siger, at du skal lade være med at diskutere arbejdsforhold og løn med din chef til julefrokosten. - Hold emnerne til det sjove. Spørg gerne ind til dine kollegaers og leders privatliv, sådan så I kan lære hinanden bedre at kende, siger hun. Både Rikke B. Ørum og Mette Knudsen minder om, at man til firmajulefrokosten skal huske, at man stadig er på arbejde. - Husk at have en større forståelse end ellers for det, der bliver sagt til julefrokosten. Folk ved forhåbentlig godt, at tingene kan blive mere følelsesladet, når man får alkohol. Så tag alt, hvad der bliver sagt med et gram salt. Der skal være højt til loftet siger underdirektør i Dansk Erhverv Rikke B. Ørum. Rikke B. Ørum underdirektør i Dansk Erhverv, råder om, at du skal huske at spørge om lov, inden du lægger billeder fra julefrokosten til Facebook. Faktisk har metroxpress i sidste uge skrevet om, at en hel del ikke mener, det er i orden, at man tager billeder til julefrokosten, og et stort flertal mener ikke, man må ligge disse billeder på de sociale medier uden at spørge om lov inden. Læs mere om det i linket her. Hvis du kommer til at sige uheldige ting til din chef, så husk at glat ud mandagen efter. Det råd giver Mette Knudsen, der er chef for Djøf rådgivningscenter. Lad endelig være med at ringe til din chef i weekenden for at rede trådene ud. - Ledere gider ikke diskutere arbejdsforhold i weekenden. Vent til du er tilbage på job, siger underdirektør i Dansk Erhverv, Rikke B. Ørum.

I galleriet kan du hente gode råd til, hvordan man bør opføre sig til julefokosten.

Danskere og firmajulefrokoster er ofte en sprængfarlig cocktail. Utroskab, slagsmål og fyringer, efter man har fået svinet chefen lidt for grundigt, er bestemt ikke ukendte fænomener.

Men hvorfor kan vi ikke styre os?

Det vil den amerikanske alkoholforsker, professor George Koob, gerne give et bud på.

Vågn nu op! For meget søvn kan være lige så skadeligt som smøger og alkohol
Vågn nu op! For meget søvn kan være lige så skadeligt som smøger og alkohol

Han siger til det amerikanske magasin Shape, at arbejdspladser som regel er et sted, hvor man går og skjuler sine følelser for at virke professionel. Men facaden krakelerer, når man får alkohol i blodet.

- Man bliver en følelsesmæssig risiko. Man har ikke længere kontrol over sine følelser, siger George Koob, som er direktør for National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism i USA.

Promillen overrasker mange spritbilister
Promillen overrasker mange spritbilister

Når man så ryger helt over i den farlige brandert, hvor man sviner folk til, eller ligefrem er aggressiv, kan det hænge sammen med undertrykte følelser.

- Der er ikke så megen forskning på området, men pludselig ondskabsfuldhed tyder på, at der er problemer, som personen ikke er bevidst om, som ikke er blevet behandlet, siger George Koob til Shape.

Derfor bliver du ekstra følsom når du har tømmermænd
Derfor bliver du ekstra følsom når du har tømmermænd

Han peger samtidig på, at julen er en tid, hvor mange mennesker er ekstra følelsesladede.

- De fleste nyder det, men det vækker gamle minder. Så drikker man alkohol for at undertrykke disse minder, siger han.

Så husk nu at lade snapsen stå, hvis følelserne sidder uden på tøjet.

LÆS OGSÅ: Se de sjove billeder: Det her skal du ikke gøre til din firmajulefrokost

LÆS OGSÅ: Slået dig til julefrokosten? Så er der ingen hjælp at hente

LÆS OGSÅ: Derfor skal du ikke have sex med din kvinde inden julefrokosten

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt præst: Derfor hylder danskerne...
bt.dk
Lejlighed på 15 kvadratmeter solgt...
bt.dk
10 sunde vaner, som du skal droppe...
bt.dk
Kjell tjekkede sin mail - og opdagede...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx