Af - 28/10-15 15:58

Forskning: Drop sukker i ni dage og bliv markant sundereForskning: Drop sukker i ni dage og bliv markant sundere

Nyt studie blandt overvægtige børn viser, at et reduceret sukkerindtag i blot ni dage førte til dramatiske sundhedsforbedringer. Dansk ekspert kalder resultatet bemærkelseværdigt.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

I løbet af ni dage fulgte 43 overvægtige, amerikanske børn i alderen 9-18 en sammensat diæt, der kaloriemæssigt lignede den, de normalt indtog, men som var stærkt sukkerreduceret.

Resultatet var, at børnene efter blot ni dage oplevede en markant forbedring vedrørende for eksempel forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodsukker og dårlig regulering af insulinen.

SE LISTEN: Så meget mere sukker er der i din sodavand sammenlignet med andre lande
SE LISTEN: Så meget mere sukker er der i din sodavand sammenlignet med andre lande

Over for The Telegraph udtaler en af de ansvarlige forskere bag projektet, at 'alle surrogatmål for metabolisk sundhed blev bedre, blot ved at erstatte sukker med stivelse':

- Dette studie viser uden tvivl, at sukker er metabolisk skadeligt. Ikke på grund af kalorierne eller disses effekt på vægten, men fordi sukker er metabolisk skadeligt, fordi det er sukker, siger doktor Robert Lustig fra University of California San Francisco Benioff Children's Hospital.

Bemærkelsesværdigt resultat
Ifølge kandidat i human ernæring på Professionhøjskolen Metropol, Preben Vestergaard Hansen, er det iøjenfaldende, at man på ganske få dage kan se sundhedsmæssige forbedringer bare ved at reducere sukkerindtaget:

- Det bemærkelsesværdige med undersøgelsen er, at selvom de (børnene i undersøgelsen, red.) holder vægten, men blot får reduceret sukkeretindtaget, er der en mærkbar sundhedsmæssig ændring. Det er altså ikke kalorierne i sig selv, der er problemet, det er sukkeret, siger han til metroxpress.

Ny chokolade er så sund, at den kan spises som medicin
Ny chokolade er så sund, at den kan spises som medicin

Fik millioner af Coca-Cola: Forskere frikender sukker og fastfood
Fik millioner af Coca-Cola: Forskere frikender sukker og fastfood

Preben Vestergaard Hansen hæfter sig dog ved, at undersøgelsen 'kun' er foretaget på børn, og at man derfor skal passe på at overføre resultaterne til voksne:

- Børn er jo i en vækstfase, hvor der er nogle hormonelle ændringer i forhold til voksne, og det nogle andre mekanismer, der spiller ind. Derfor tror jeg heller ikke, man kan tillade sig at drage en direkte parallel til voksne. Men noget kan jo tyde på, at det også kan have en gavnlig effekt på voksne, at man nedbringer mængden af tilsat sukker, siger han og fortsætter:

- Så der er væsentlig grund for at sige, at sukker kan være skadeligt, og studiet peger jo også på, at det særligt er i forhold til leverens funktion, understreger Preben Vestergaard Hansen, som synes, at undersøgelsen åbner op for spørgsmål, om hvorvidt vi i lige så høj grad bør kigge på sukkeret som fjenden, når vi snakker livstilssygdomme:

- Man har jo hele tiden sagt, at overvægt disponerer til forhøjet blodtryk, insulinresistens og så videre. Og selvom det sagtens kan være en kombination af overvægt og sukker, synes jeg, at jeg kan læse ud af undersøgelsen, at sukkeret kan være lige så vigtig at kigge på, da det tydeligvis kan give en mærkbar fordel, hvis man begrænser indtagelsen af det.

Det gør energidrik ved din krop på 24 timer
Det gør energidrik ved din krop på 24 timer

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Riskær tvunget til at brænde tonsvis...
bt.dk
Droppede ud af skolen som 14-årig: Nu...
bt.dk
Uha! Kæmpe afbrænder i Lyngby
bt.dk
Overraskende opråb fra rigmand kendt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx