Af - 31/07-16 20:45; Opdateret: 31/07-16 21:27

Derfor har dansk badevand så kedelig en farve - men vær du glad for detDerfor har dansk badevand så kedelig en farve - men vær du glad for det

Det virker ikke så appetitvækkende for badeturen, men faktisk er det noget grumsede danske badevand et tegn på sundhed.

Bildstrecke im Grossformat »

Badesæsonen er over os, og over hele verden hopper sommerglade danskere i disse dage i bølgen blå. Men der er ret stor forskel på, hvor blå bølgen egentlig er.

Mens feriegæster i sydens sol som Kroatien, Italien og Grækenland – og i endnu højere grad i de caribiske egne – kan soppe i det azurblå vand, må de tilbageblivende danskere nøjes med en mere flaskegrøn udgave af havet.

Ups: Vejrvært havde glemt én ting, inden han gik på skærmen
Ups: Vejrvært havde glemt én ting, inden han gik på skærmen

Men det er slet ikke så skidt, som det ser ud, siger Lasse Rosendahl, der er dykker og arbejder som formidler på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

- Det hele handler om liv. Hvis vi tager udgangspunkt i Vesterhavet, så er der sjældent god sigtbarhed, fordi vandet er fyldt med plankton og alger. Der er gode forhold for dem, og det er faktisk en god ting, for plankton er grundlaget for alt liv i havet. Og det er også derfor, der er så mange fisk i Nordsøen.

Vand har som udgangspunkt ingen farve, men bliver påvirket af lyset, det rammes af. Derfor kan man også opleve, at vandet kan skifte farve i løbet af en dag.

Danmarks strande scorer højt i EU-test af badevand
Danmarks strande scorer højt i EU-test af badevand

- Det handler om, hvordan lyset bliver brudt i atmosfæren. Eksempelvis kan vandet se helt ildrødt ud om aftenen, men det hele afhænger af, hvordan jordens hældning er i forhold til solen.

Havbundens farve og forfatning spiller også en rolle, når vi betragter vandets farve. Det betyder, at de helt hvide havbunde i syden, får vandet til at se mere indbydende ud.

GALLERI: Her starter sæsonen for 'kolde gys' i ny vinterbade-klub
GALLERI: Her starter sæsonen for 'kolde gys' i ny vinterbade-klub

- Vandet tager farve efter omgivelserne, og hvordan lyset bliver brudt, så man kan eksempelvis godt manipulere med farven, og så handler det selvfølgelig om himlens farve, som bliver spejlet i vandet, siger Lasse Rosendahl.

Selv om vandet ser fantastisk ud på ferien, skal man ikke lade sig snyde. Det kan sagtens være fyldt med bakterier, selv om det ligner noget fra et postkort og er glasklart at se på.

- Det klare vand kan ofte være fyldt med bakterier, der er giftige. Omvendt forbinder man måske tit uklart vand med noget urent, men det kan forholde sig helt modsat, fordi plankton netop er et sundhedstegn. Så uklart vand er bestemt ikke altid lig urent vand.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx