Af - 06/03-17 16:32

Du behøver ikke at være klog for at få succes - her er hvad du skal gøreDu behøver ikke at være klog for at få succes - her er hvad du skal gøre

Det er altid nemt at komme til at tænke, at intelligente mennesker helt automatisk får mere succes end deres mere gennemsnitlige artsfæller.

storybild

(Billede: Iris)

Et studie fra Stanford University viser, at vores opfattelse af, hvad der giver succes, er forkert. Det skriver The Independent.

Ifølge psykologen Carol Dweck handler ens succes om attitude og de tankemønstre, du har i livet. Hun arbejder med to forskellige tankemønstre - et fastlåst tankesæt og et voksende tankesæt.

Har du et fastlåst tankesæt, tror du på den, du er. Man tror heller ikke, at du kan ændre sig selv. Ifølge Dweck skaber den måde at tænke på problemer, hvis du bliver udsat for udfordringer, du ikke kan klare. Det får én til at føle sig håbløs og overvældet.

7 tricks, manipulerende mennesker bruger til at styre dig i hverdagen
7 tricks, manipulerende mennesker bruger til at styre dig i hverdagen

Mennesker med “vækst”-tankesæt tror derimod på, at de kan blive bedre. Den slags mennesker optræder oftest bedre end de, der har fastlåste tankemønstre - også selvom de rent IQ-mæssigt ligger under. Det gør de, fordi de omfavner udfordringer og ser dem som muligheder for at lære nyt.

Der er dog et lille twist, for det hjælper naturligvis på selvtilliden, hvis man har noget mellem ørerne. Men det gør det kun så længe, det går godt.

Derimod afhænger succes af, hvordan man agerer, når man fejler. Mennesker med “vækst”-tankesæt har nemlig en tendens til at tænke “det her virkede ikke, og jeg er en problemløser, så jeg prøver noget andet”.

Uanset, hvilket tankesæt, du selv løber rundt med, kan du lade dig inspirere til at få et tankesæt, hvor din intelligens ikke er afgørende for din succes i livet.

Vær ikke hjælpeløs

Vi rammer alle ind i en mur på et eller andet tidspunkt, hvor vi føler os hjælpeløse. Så hvordan kommer vi videre? Man kan enten lade sig trække ned af nederlaget, eller man kan prøve at lære af det. Mange store succeser var aldrig blevet til uden et nederlag. Walt Disney blev for eksempel fyret som tegner på Kansas City Star, fordi han “manglede fantasi og gode ideer”. Oprah Winfrey blev fyret som nyhedsvært, fordi hun lod sig rive for meget følelsesmæssigt med i indslagene. Steven Spielberg blev afvist flere gange, da han søgte ind på filmskolen. Alt dette er typiske nederlag. Men de kan vendes til det positive. Det viser historien.

Vær passioneret

Det kan godt være, at du ikke er et naturtalent, men hvis du er passioneret og villig til at give den gas, kan du lære meget, og din stræben vil bære frugt. Den amerikanske forretningsguru Warren Buffet har foreslået, at du finder din naturlige passion ved at skrive 25 ting, der betyder noget for dig ned på et stykke papir. Derefter sletter du de tyve nederste, så de fem øverste - og sikkert også vigtigste - står tilbage.

Gør noget
Mennesker med “vækst”-tankesættet er ikke nødvendigvis mere tapre eller hardcore end andre. Men de ved, at frygt og angst er følelser, der lammer. De ved også, at den bedste kur er at gøre noget ved det. Disse mennesker ved også, at der aldrig er et perfekt tidspunkt, hvor man kan rykke frem mod en succes, så hvorfor vente på sit snit i flere år? Hvis du handler, forvandler du frygten for at fejle til en positiv og fokuseret energi.

Hvordan sidder du med benene? Her er, hvad det siger om din personlighed
Hvordan sidder du med benene? Her er, hvad det siger om din personlighed

Og gør noget mere

Hvis du ikke gør noget for at blive bedre, så bliver du sandsynligvis bare dårligere. Så hvorfor ikke bare presse sig selv lidt og overskride grænserne? Hvis du fejler, må du bare prøve noget andet.

Forvent resultater
Folk med “vækst”-tankesættet sætter mål for dem selv og ønsker at skabe resultater. Det motiverer, og hvis du ikke tror, at man kommer til at lykkes, hvorfor skulle du så bekymre sig om resultater?

Vær fleksibel
Alle oplever uventede udfordringer i livet. Når du møder en udfordring i livet, kan du vælge at se den som noget, der holder dig tilbage. Men du kan også se den som en mulighed for at skabe forandring.

Du har måske stillet varerne forkert i køleskabet hele dit liv
Du har måske stillet varerne forkert i køleskabet hele dit liv


Drop brokkeriet

Når du beklager dig, er det et tegn på, at du har et fastlåst tankesæt og ønsker at verden skal rette ind. Det gør den uhyre sjældent, og det giver derfor bedre mening at se omverdenen som et slaraffenland af muligheder.

Følg din udvikling
Hvordan klarer du dig i forhold til det, du lige har læst? Prøv at holde styr på dine resultater, og husk: Hvis det ikke lykkes i første omgang, så tag det som en udfordring og husk, at du har muligheden for at blive endnu bedre. Og det er en god ting.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mere dårligt nyt til Hareide!...
bt.dk
Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx