Af Katrine Frederikke Wandrup - 26/10-17 14:09

Forskere forundres: Universet burde slet ikke eksistereForskere forundres: Universet burde slet ikke eksistere

Et eksperiment slår fast, at universet slet ikke burde kunne eksistere, i hvert fald ikke i den form, det har.

storybild

Mælkevejen. (Billede: Scanpix)

Forskere fra CERN, den europæiske organisation for atomresearch, har udført det mest præcise eksperiment nogensinde for at finde ud af, om der er en asymmetri mellem partikler og antipartikler.

For hvis universet, som vi kender det, skal kunne eksistere, så skal der være en asymmetri, uanset hvor lille den er. Det er nemlig sådan, at partikler og antipartikler neutraliserer hinanden, når de kommer i kontakt, så hvis der ikke var en asymmetri, så ville universet ikke eksistere. I hvert fald ikke, som vi kender det.

Men forskerne kan ikke finde asymmetrien.

Asymmetrien findes ikke, universet er balanceret, og alt er i perfekt symmetri, skriver forskerne i en ny artikel i Nature.

»Alle vores observationer finder en komplet symmetri mellem stof og antistof, hvilket er grunden til, at universet slet ikke burde eksistere,« forklarer hovedforskeren Christian Smorra fra Japans RIKEN Institut i en udtalelse.

Forsøget brugte antiprotoner, som var blevet isoleret i 2015. Antiprotonerne blev målt ved hjælp af to fælder, der bruger elektriske og magnetiske felter for at fange dem. Forskerne kunne på den måde måle magnetfeltet i antiprotonen 350 gange mere præcist, end det har været muligt før.

Hvis der var en ubalance mellem protonerne og antiprotonerne, ville denne meget præcise måling være den bedste chance for at finde den. Det handler simpelthen om at finde ud af, om antiprotonen og protonen er lige magnetiske.

»Målingen af antiprotonerne var ekstremt vanskelig og vi har arbejdet på den i over ti år. Det endelige gennembrud kom ved den gennembrydende idé om at måle på to partikler,« fortæller Stefan Ulmer, som er talsperson fra BASE-gruppen.

Efter forskerne ikke fandt nogen asymmetri mellem partikler og antipartikler, vil de nu arbejde på at bygge et endnu mere præcist måleinstrument for at forbedre de seneste resultater.

»En asymmetri må eksistere et eller andet sted, men vi forstår ganske enkelt ikke, hvor den er endnu,« siger Smorra.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Glad Astralis-spiller efter triumf:...
bt.dk
Chelsea Clinton og Ivanka Trump var...
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Sportsdirektør om racisme-bemærkning:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx