Af Mathias Tuxen - 21/05-17 22:17

Sådan spiser du dig klar til eksamen: 6 gode rådSådan spiser du dig klar til eksamen: 6 gode råd

Det er igen blevet eksamenstid på alle landets gymnasier og videregående uddannelser.

storybild

Modelfoto (Billede: Pixabay)

Det betyder samtidig mere stress og eksamensangst for rigtig mange unge mennesker. Og gode råd er der mange af, når problemerne først melder sig. Træk vejret, forbered dig i god tid og kig censor i øjnene, lyder det blandt andet. Et helt fjerde råd lyder - spis dig ud af din eksamensstress, og spis dig klar til eksamen. Det fortæller forfatter Martin Kreutzer, som har skrevet bogen ‘Eksamenspower - Spis dig til mindre stress og bedre karakterer’, der er en håndbog til et stærkt studieliv og en hjælp til eksamensstress.

»Helt overordnet handler stress i eksaminer om mangel på overskud og overblik. Mange studerende er kun én banan fra et mærkbart bedre humør. Og det har de behov for, når de går de stressfulde eksamensperioder i møde. Kosten er en vigtig og afgørende del af fundamentet, som påvirker blodsukkeret og koncentrationen,« siger Martin Kreutzer og fortsætter:

»Hvis du vil levere bedst muligt, gælder det om at spise ordentligt.«

Tanketrick: Sådan klarer du eksamen, et vigtigt møde eller et mål
Tanketrick: Sådan klarer du eksamen, et vigtigt møde eller et mål

I bogen giver Martin Kreutzer gode råd til, hvordan stressreducerende ernæring kan optimere dine muligheder op til eksamen.

Det første og vigtigste råd er, at man skal forebygge og ikke helbrede. Det vil sige, at hvis man på forhånd skaber gode og stærke kostvaner, er man allerede ét skridt tættere på en bedre eksamen.

Mange vælger den hurtige og usunde kost, mens andre helt glemmer at spise, hvilket dræner hjernen og kroppen for den nødvendige energi. Men allerede nu kan få gode råd gøre en forskel på eksamensstressen.

C-vitamin

Hvis du i dagskosten sørger for at få nok C-vitamin, forbedrer det blodtrykket og mindsker stresshormonet i blodet, som alt sammen er stressreducerende parametre.

Gode C-vitaminkilder er kål i alle dets afskygninger, peberfrugt samt forskellige bær. Her er andre madvarer mindre effektive såsom agurk, gulerod og icebergsalat.

Probiotika

Har du prøvet at blive syg under en hård eksamensperiode? Så er det med stor sandsynlighed fordi, at immunforsvaret bliver svækket i perioder med meget stress. Men også her kan kosten være til hjælp. En stærk tarmflora udgør nemlig en stor del af immunforsvarets styrke gennem de såkaldte probiotiske bakterier, som kommer fra syrnede mejeriprodukter som for eksempel A38.

Det gode råd lyder derfor: Udskift den almindelige mælk med yoghurt i din morgenmad.

Kostfibre

Fuldkorn og kostfibre har længe været anbefalet af diætister og sundhedsguruer, og i eksamensperioder er det ingen undtagelse. Fibrene holder maven og immunforsvaret stærkt, når stress og angst driller maven. Her er perlespelt, bulgur og perlebyg gode alternativer til ris, hvid pasta og blødt brød.

Magnesium


Mangler du magnesium i kroppen kan det forstærke stress. Sørg derfor for en håndfuld mandler, sesamfrø eller kosttilskud i dagskosten for at forbedre din stresstolerance.

Studenterne springer ud: Deres 3 råd til at klare gymnasiet
Studenterne springer ud: Deres 3 råd til at klare gymnasiet

Omega-3-fedtsyrer

Når kroppen og hjernen er under pres i eksamensperioder, er immunforsvaret også under pres. Det betyder samtidig, at immunforsvaret stjæler en masse vigtig energi fra resten af kroppen. Her har Omega-3-fedtsyrer fra fede fisk som laks og makrel vist sig at være gode kilder, når der skal opbygges friske hjerneceller.

B-vitaminer

Når hjernen er på overarbejde er B-vitaminer det ekstra løft, som højner overskuddet i mentalt krævende perioder. Her er æg, skæreost og kylling gode kilder til B-vitamin.

Foruden de seks gode kostregler er den daglige motion heller ikke til at komme udenom. For når studiepresset topper med både mundtlige og skriftlige eksaminer, så er en afstressende løbetur eller gåtur god til at samle tankerne igen. Det løsner kroppen efter mange timers stillesiddende arbejde og øger blodtilførslen til hjernen.

I bogen ‘Eksamenspower’ giver forfatter Martin Kreutzer endnu flere gode råd og eksempler på, hvordan både kost og forskellige øvelser kan forebygge eksamensstressen og øge “eksamenspoweren”.

LÆS OGSÅ: Hudlæge: Sådan skjuler du eksamenssved

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Champions League-chanceorgie! Zidanes...
bt.dk
Stor fødevarekontrol afslører massiv...
bt.dk
Måtte udgå med skrækskade: Her er...
bt.dk
Princess Natascha tordner mod dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx