Af - 14/09-16 14:35

Hvis du bliver bidt af denne flue, kan det give intens kløe i et årHvis du bliver bidt af denne flue, kan det give intens kløe i et år

Netop nu er det højsæson for den lille flue.

storybild

Det er ikke kun os mennesker, der er glade for det varme efterårsvejr.

De høje temperaturer betyder også, at hjortelus er ekstra aktive netop nu, og den lille flue kan være særdeles ubehagelig for mennesker, der kommer i kontakt med den.

- Vi ser dem herhjemme nu, men heldigvis ikke i samme høje antal som i Norge og Sverige, hvor det er helt ekstremt for tiden, siger Jes Aagaard, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen.

Luseplage har ramt dele af Danmark
Luseplage har ramt dele af Danmark

Hjortelusen lever i skindet på krondyr og elge, hvor de smider vingerne og bruger kløerne til at sætte sig fast. Og hos mennesker er det derfor oftest håret, de vælger at sætte sig.

- De sætter sig fast i hårbunden, hvor de bider sig fast med deres store gribekløer. Man bliver sindssyg, for de er næsten ikke til at få ud igen. Jeg bruger en lusekam, når jeg skal have dem ud af håret, siger Jes Aagaard til Metroxpress.

Det er ikke farligt at blive bidt af hjortelus, men det kan være særdeles irriterende, fordi dens bid kan give en utrolig og langvarig kløen.

I ekstreme tilfælde kan et bid give kløe i op til et år, ifølge Helse Norge.

Skandinaviske lande bliver overrendt af hjortelus
Skandinaviske lande bliver overrendt af hjortelus

- Det er sjældent, man bliver bidt, men hvis man gør, kan det klø længe. Jeg har hørt om tilfælde, hvor det har stået på i månedsvis, siger Atle Mysterud, der er professor ved det norske Institutt for biovitenskap, til Nettavisen.

Forskerne mistænker, at hjortelusene er bærere af Bartonella-bakterien, og det er det, der giver den voldsomme kløe.

Det er dokumenteret, at bakterien kan findes i hjortelus, og man tror, det er den bakterie, der er skyld i, at nogle mennesker får langvarig kløe, siger Atle Mysterud.

For krondyr og elge kan lusen være ekstremt plagsomt og i værste tilfælde dødelig. Man har fundet flere elge, der er frosset ihjel fordi de har mistet pelsen efter at være blevet angrebet af hjortelusen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx