Af - 18/01-14 20:00

Ni kvinder har fået deres mors livmoder transplanteretNi kvinder har fået deres mors livmoder transplanteret

Et svensk lægehold har haft succes med at transplantere levedygtige livmodere ind i ni kvinder. Næste skridt er nu at gøre kvinderne gravide.

storybild

(Billede: Polfoto)

Et banebrydende svensk forskningsprojekt skaber nyt håb for ufrivilligt barnløse kvinder, som mangler deres livmoder.
Et svensk forskerhold har nemlig med succes transplanteret livmodere ind i ni kvinder, skriver Videnskab.dk.

Transplantationerne foregik i september 2012, og alle kvinderne har det i dag godt. Flere fik deres menstruation allerede seks uger efter transplantationen, og det har givet lægerne mod på mere. Næste skridt er nu at gøre kvinderne gravide.

Størstedelen af kvinderne er i 30’erne. De er enten født uden livmoder eller har fået den fjernet som følge af sygdom. Kvinderne har dog funktionsdygtige æggestokke.

Læs også hos Videnskab.dk: Barnløse par lever kortere

Inden transplantationen udtog lægerne æg fra kvinderne. Æggene blev befrugtet, og embryonerne ligger nu nedfrosset og venter på at blive sat op i de transplanterede livmodere.

Hvis transplantationerne lykkes, og livmoderen lever videre, er det ifølge Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, ikke utænkeligt, at kvinderne vil kunne blive gravide.

- Vi har ikke set det før, men hvis kvinderne får et befrugtet æg sat op, så vil der automatisk vokse en moderkage frem. Det er sådan noget, livmodere kan.

Læs også hos Videnskab.dk: Ufrivillig barnløshed fordobler risikoen for selvmord

Livmodertransplantation har tidligere været forsøgt i Saudi-Arabien og Tyrkiet. Ingen af disse transplantationer har dog resulteret i en baby.

I de tidligere forsøg kom livmoderen fra en død eller dødende person. Det banebrydende ved det svenske projekt er, at der bruges levende donorer. Kvinderne i det svenske projekt har fået deres nye livmoder af et familiemedlem, typisk deres mor. Det mindsker risikoen for afstødning.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny modedille vakte opsigt på sociale...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Dansk duo misser All England-finale...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx