Af Katrine Frederikke Wandrup - 19/10-17 10:08

Læge advarer: Sådan her må du IKKE vaske din vagina Læge advarer: Sådan her må du IKKE vaske din vagina

Der findes mange gode og endnu flere dårlige råd på internettet.

storybild

Modelfoto. (Billede: Scanpix)

Det er ikke nogen skam at ville holde sine nedre regioner friske og rene, hverken hvis man er mand eller kvinde – formentlig er det en helt almindelig del af de fleste menneskers hygiejnerutiner.

Kvinder skal dog passe på med, hvad de udsætter deres underliv for. pH-værdien i vagina er lav og ganske skrøbelig, og derfor skal den vaskes skånsomt og altid kun udvendigt.

Alligevel er der en ny trend, som bloggere, vloggere og flere alternative 'sundhedseksperter' opfordrer kvinder til at prøve. De mener, at kvinder for en friskere vagina kan give den en 'facial', altså hvad der svarer til en ansigtsbehandling, bare indvendigt, skriver The Sun.

Idéen er, at du tager en kold agurk, skræller den og stikker den op i dit underliv. Der kører du den rundt i 20 minutter. Nogle mener endda, at det kan være gavnligt at sove med den oppe, mens andre mener, at den blot bør blive siddende, indtil den er gennemvarm.

Pointen skulle angiveligt være, at grøntsagens høje vitaminindhold 'hjælper med at rengøre og opretholde en behagelig duft' i underlivet, og at behandlingen endda kan forebygge kønssygdomme.

Men det er ikke sandt. Enhver gynækolog eller helt almindelig læge vil til enhver tid afvise, at dit underliv har brug for at blive vasket indvendigt.

'Tanken om at nogen form for vaginal vaskning er nødvendig, om det så er med en skrællet agurk eller med vaginalsæbe, du kan købe på apoteket, er misogyni (fordomme om kvinder, red.) forklædt som sundhedstips, og jeg vil ikke finde mig i det,' skriver den canadiske gynækolog Jen Gunter på sin blog.

Hun understeger, at kvinders underliv ikke er beskidte, og ligegyldigt hvilke renseprodukter og kure, som forskellige opportunister forsøger at binde kvinderne på ærmet, virker de ikke, og i værste fald kan de skade underlivet.

'Fordi vaginalvask kan skade mælkesyrebakterier og slimhinden, vil det reelt øge kvindens risiko for at få gonorre eller HIV, hvis hun bliver udsat for smittefare. Paradoksalt, så vil det medføre en dårlig lugt,' skriver hun videre.

Tidligere har Metroxpress skrevet om den bedste måde, kvinder kan vaske deres underliv. Du kan læse de gode råd her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet: Død person fundet i bil med...
bt.dk
Efter intensive forhandlinger:...
bt.dk
Finn Nørbygaard åbner op om dyster...
bt.dk
Politiet: Person er ramt i låret...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx