Af David Andersen - 27/11-15 06:54

Kom godt gennem julefrokosten: 5 gode råd mod tømmermændKom godt gennem julefrokosten: 5 gode råd mod tømmermænd

Hvis du ikke er helt ung længere, bør du tage dig nogle forholdsregler ved julefrokosten. Du kan læse de gode råd her.

storybild

Så er det julefrokost-sæson, og det betyder tømmermænd for mange. (Foto: Pixabay.com/opensource)

Julen er som bekendt den tid på året, hvor man mødes i festligt lag med familie, venner eller arbejdskolleger til den årlige julefrokost.

Det er også her, man får en del mere alkohol indenbords, end man ellers gør resten af året. Forskellen på teenageårene og voksenlivets mærkes dog tydeligt dagen efter, hvor man må sande, at man nok ikke længere kan drikke, hvad man kunne engang.

"Kroppens væskemængde reduceres med alderen, og den samme mængde alkohol fordeles derfor i mindre væskemængde med en højere promille som konsekvens", skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.

TV: Ædedolk gør klar til årets julefrokost med fræk video
TV: Ædedolk gør klar til årets julefrokost med fræk video

Du har altså ikke den samme modstandsdygtighed over for alkoholen, som du havde engang. Her er der en række gode råd, du kan følge, når du går til "de våde varer".

Først og fremmest skal du have noget mad, for alkohol alene er hård kost for din mave.

- Maden betyder, at maven har noget at arbejde med, som ikke kun er gift, for alkohol er faktisk ren gift for maven. Det betyder også, at alkoholen ikke går så hurtigt i blodet, forklarer Heidi Rydahl Jensen, der er diætist hos Diætisthuset i Roskilde.

Drikker man på tom mave, vil perioden fra man bliver fuld, til man decideret får det dårligt, være kortere - faktisk så kort, at mange ikke når at stoppe i tide. Derfor skal du tage for dig af retterne ved julefrokosten, og her er det en god ting, at man spiser fed mad, fisk og groft brød.

Blogger Signe Sjøstrøm guider: 5 julefrokoster - 5 looks
Blogger Signe Sjøstrøm guider: 5 julefrokoster - 5 looks

- Det er særligt farligt at drikke snaps på tom mave, for det er koncentreret alkohol på omkring 40 procent. Er man ikke vant til at drikke alkohol, er det snapsene, man bør holde sig helt fra, råder hun.

Et gammelt huskeråd siger, at man ikke bør blande øl og vin, da det kan give forfærdelige tømmermænd. Det findes der faktisk ikke noget belæg for, men der kan alligevel være en sandhed i det.

- Det farlige ved at blande er, at vin, øl og snaps har forskellige mængder alkohol i sig, så vi har ikke styr på vores samlede alkoholindtag på samme måde, som hvis vi kun drak øl. I en social sammenhæng, hvor vi typisk drikker mere, kan det godt blive lidt farligt, siger Heidi Rydahl Jensen.

Blev 'uretfærdigt' fyret efter han var stiv, forulempede kvindelige kolleger og bad chefen gå ad h... til
Blev 'uretfærdigt' fyret efter han var stiv, forulempede kvindelige kolleger og bad chefen gå ad h... til

Andre huskeråd, der helt sikkert virker, er, at man skal huske at få drukket en hel del vand i løbet af aftenen og gerne inden sengetid. Sengen er det andet gode huskeråd.

- Tømmermænd er især træthed, og så er det, hvis vi har fået så meget alkohol, at kroppen ikke har kunnet nå at forbrænde det, mens vi sov. Det er de affaldsstoffer, vi stadig har i kroppen, vi får det dårligt af, siger Heidi Rydahl Jensen.

Sidst, men ikke mindst, har politiet allerede meldt ud i en pressemeddelelse, at de igen i år er ude og tjekke promiller både på cyklister og bilister i julemåneden. Vær derfor aldrig nærig med at betale for en hyrevogn.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Familien efterlyser 27-årige Julia:...
bt.dk
Historisk dansk slot får sur smiley:...
bt.dk
Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Oliver Bjerrehuus om ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx