Af - 26/04-17 20:50

Har du også denne tvangstanke om din tandbørste? Glem alt om detHar du også denne tvangstanke om din tandbørste? Glem alt om det

Det er slet ikke vigtigt at lade tandbørsten stå mindst to meter fra toilettet, siger forsker.

Bildstrecke im Grossformat »
Vil du helt undgå huller i tænderne? Så klik gennem galleriet og få 10 gode råd til en god tandbørstning. Kilde: tandplejen.htk.dk Èn gang om dagen er ikke nok, blandt andet fordi det er meget svært, for ikke at sige umuligt at børste tænderne helt rene. Mere end 2 gange dagligt er ikke absolut nødvendigt for tænderne. Hvis man børster lige efter at have spist eller drukket noget surt (foreksempel juice og sodavand), er der større risiko for syreskader på tænderne. Vent 1 time med at børste. Alle i familien kan benytte samme tandpasta, bare der er fluor i tilstrækkelig høj koncentration. Tandbørstning uden tandpasta, eller med en tandpasta uden fluor, hjælper stort set ikke på tandsundheden. For de helt små børn er det nok at dyppe det yderste af tandbørstens hår i tandpasta. Det er bedst at lade være med at skylle munden efter børstning. Overskydende tandpasta spyttes bare ud. Hvis man helst vil skylle bagefter, bør man vente 2 min. Det er forskelligt hvor hurtigt man slider sin tandbørste, og hvor meget forskellige børster kan holde til. Tandbørsten bør udskiftes når hårene begynder at stritte. Man kan børste rent både med manuelle og elektriske børster, men mange vil måske finde el-tandbørsterne nemmere. Det er ofte ved tandkødskanten man ikke får børstet rent nok. En børstetaktik kan være at børste alle tyggeflader først - samtidig med at tandpastaen fordeles i hele munden. Herefter koncentrerer man sig om at børste langs tandkødet, foreksempel først i overkæben på ydersiden af tænderne, så i overkæben på indersiden af tænderne, så i underkæben på ydersiden og endelig i underkæben på indersiden. Der kan laves skader på tænder og tandkød hvis man bare skurer hårdt frem og tilbage. Bevæg børsten i små cirkler i stedet. Tag eventuelt tid. To minutter kan føles som lang tid.

Følger du det gamle husmoderråd om, at din tandbørste skal stå mindst to meter fra toilettet for, at der ikke kommer tarmbakterier på den, når du trækker ud? Eller står din tandbørste væk fra andres på grund af frygten for ulækre bakterier?

Det er der ingen grund til, slår mikrobiolog og lektor Ellen Frandsen fra Aarhus Universitet fast.

Se galleriet øverst i artiklen og få gode råd til en sund tandhygiejne.

»Det er en vandrehistorie,« siger hun kort og godt til BT og tilføjer:

»Der er ingen grund til at stille sin tandbørste mindst to meter fra toilettet. I princippet kan det ske, at en bakterie lander på tandbørsten, og du børster hul på tandkødet, så der kommer en infektion. Men mig bekendt er der er ingen cases på det, og det er ikke noget, sunde og raske personer på nogen måde bør være bekymret for.«

Sådan undgår du gule tænder, når du drikker kaffe
Sådan undgår du gule tænder, når du drikker kaffe

Så hvis du har et lille toilet, hvor der simpelthen ikke er to meter på langs, så kan du ånde lettet op. Ellen Frandsen fortæller, at det bedste sted at opbevare tandbørsten er et tørt sted, hvor den kan udsættes for ultraviolette stråler, for eksempel hvis der er et vindue på badeværelset. Lyset dræber nemlig bakterierne.

Derfor er det heller ikke en god idé at have tandbørsten stående inde i et skab, da den har bedst af tør luft og ventilation.

Med det slået fast kan du i stedet for at fokusere på, hvor din tandbørste er placeret i rummet koncentrere dig om ordentlig håndhygiejne.

Regering vil tillade tvangsbehandling af demente med ny lov
Regering vil tillade tvangsbehandling af demente med ny lov

»Dårlig håndhygiejne er meget værre end, hvor tandbørsten står. Hvis du er på toilettet lige inden, du skal børste tænder og ikke har god nok hygiejne, så kan du overføre bakterier på den måde,« fortæller Ellen Frandsen.

Hun har også et godt råd til, hvor ofte du bør udskifte tandbørsten, for der er ikke nogen faste regler for, hvor ofte det skal gøres.

»Du bør skifte tandbørsten, når den er beskidt, eller når hårene begynder at stritte. Så bliver den dårligere til at rengøre dine tænder,« afslutter hun.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kan du genkende dig selv, mand? Så...
bt.dk
Politiet på bar bund: Maskiner for...
bt.dk
Tjek op på dit boliglån og spar...
bt.dk
Michael Laudrup så Wozniacki spille:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx