Af - 29/08-16 19:12; Opdateret: 29/08-16 19:27

Forbandede kryb: Så ondt gør disse insekterForbandede kryb: Så ondt gør disse insekter

Videnskabsmediet Science Alert har samlet en liste, der beskriver hvor ondt det gør, at blive bidt eller stukket af forskellige insekter.

Bildstrecke im Grossformat »
Den røde ildmyre lever ikke helt op til sit drabelige navn. Den scorer 1 på smerteskalaen, og smerten beskrives som 'skarp, pludselig og mildt alarmerende'. Findes i Sydamerika og bærer det videnskabelige navn Solenopsis invicta. Smerten fra den vestlige cicada dræber beskrives som "Smertelig først. Jo mere du gnider, desto værre bliver det". Findes i Nordamerika, og kaldes Sphecius grandis på fagsprog. Smerteniveauet ligger på 1.5. Den vestlige og velkendte honningbi findes i Afrika og Europa, og hedder Apis mellifera blandt nørder. Smerten er dog universel for alle, og beskrives som "brændende, ætsende, men du kan klare det. Som om en flammende tændstik lander på din arm og slukkes med lud, efterfulgt af svovlsyre". Smerten er på 2. Den vestlige guljakke-bi, aka. Vespula pensylvanica, findes i Nordamerika, og rammer et smerteniveau på 2 ligesom honningbien. Dens stik giver dig en "varm og rygende, nærmest respektløs smerte. Forestil dig at få slukket en cigar på din tunge". Polybia similima, den hidsige sorte polybia hveps findes heldigvis kun i Centralamerika. Med et smerteniveau på 2.5, beskrives hvepsens stik som "Et ritual der går galt, satanisk. Gaslampen i den gamle kirke eksploderer i dit ansigt." Smerten fra den Nordamerikanske fløjlsmyre, med det smukke latinske navn Dasymutilla klugii, rammer 3 på skalaen, og er "eksplosiv og varer længe, du lyder sindsyg når du skriger. Føles som når varm olie fra dybstegeren spilder ud over hele din hånd". Bare navnet Den floridianske høstmyre fortæller enhver, at man ikke skal lege med dette monster, med det oprindelige navn Pogonomyrmex badius. "Dristig og ubarmhjertig. Som om der bliver brugt en boremaskine til at udgrave din indgroede tå". Myren findes i Nordamerika, og smerter 3 på skalaen. Pepsis spp. eller blot kælenavnet Fugleederkoppehøgen. Ja, det hedder dette satanistiske insekt, der findes i både Nord-, Syd og Centralamerika. Smerten topper skalaen, med Schmidts ord "Blændende, hidsig, chokerende elektrisk. En tændt hårtørrer bliver tabt i dit badekar." Kuglemyren, eller Paraponera clavata, findes heldigvis ikke i Danmark, men kun i Syd- og Centralamerika. Biddet beskrives som "Ren, intens, strålende smerte. Som at gå over flammende kul, med et 7 centimeter langt søm i hælen". Topper også skalaen med et 4-tal. Krigs-hvepsen, armadillo-hvepsen eller Synoeca septentrionalis. Kært barn har mange navne, denne hedder, meget sigende, det samme som en krigsfilm. Findes i Syd- og Centralamerika, og med en smerte-vurdering på 4 beskriver Schmidt dyret således: "Tortur. Du er lænket fast i den flydende lava fra en aktiv vulkan. Hvorfor startede jeg den her liste?"

Tror du det gør mest ondt at blive stukket af en honningbi, eller bidt af en fløjlsmyre? Science Alert har samlet en liste, der viser hvor smertefuldt det er, når diverse insekter sætter klørerne i dig.

Mor viser forfærdelig video af syg datter 11 år efter hun blev bidt af insekt
Mor viser forfærdelig video af syg datter 11 år efter hun blev bidt af insekt

Insektforskeren Justin Schmidt og hans kone, zoologen Debbie Schmidt havde tilbage i 1983 indsamlet ‘væmmelige stikkende insekter’, og skulle vurdere hvor farlige dyrene var.

Planen var at analysere insekterne, og sammenligne giften fra forskellige arter. For at vurdere den samlede giftighed, skulle forskeren både se på de kemiske stoffer i giften samt den smerte, insektet kunne forårsage.

Billedet der får folk til at flå sig i håret: Kan du se hvad det er?
Billedet der får folk til at flå sig i håret: Kan du se hvad det er?

Det var nemt for det naturvidenskabelige ægtepar at analysere de kemiske forbindelser, men der fandtes ingen skala, der kunne måle smerten. Dermed opfandt de en ‘smerte-skala for stikkende insekter’.

Skalaen var opbygget af fire trin, hvor det velkendte insektstik fra en honningbi scorede et solidt 2-tal.

23-årig kvinde tigger om at få lov til at dø: Blev bidt af insekt for 11 år siden
23-årig kvinde tigger om at få lov til at dø: Blev bidt af insekt for 11 år siden

De næste mange år blev Schmidt stukket tusindvis af gange, og tilføjede over 83 arter til smerte-skalaen.

Science Alert har samlet en liste, der illustrerer skalaen på mere eller mindre velkendte insekter - heriblandt de ondeste og mest smertefulde kryb.

Se listen øverst i galleriet, og læs insektforskerens humoristiske, men også skræmmende beskrivelser af smerten.

18-årige Thea er kåret til årets førstehjælpshelt
18-årige Thea er kåret til årets førstehjælpshelt

LÆS OGSÅ: Ro på: Så farlige er insektbid

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Husker du Henrik og alle de andre?...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
Betjent skulle fortælle mand, at hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx