Af - 09/05-17 20:46

Forskning: På ét punkt er enebørn meget bedreForskning: På ét punkt er enebørn meget bedre

Forskere fra Kina har undersøgt, om enebørn skiller sig ud mentalt. Det gør de, viser det sig.

storybild

Forskning viser, at enebørn muligvis er mere kreative end folk med søskende. Til gengæld er de bagud på et andet centralt punkt. (Billede: Scanpix/Iris/Scanpix)

Der er flere ulemper ved at være enebarn. Man har ikke den faste støtte, som en bror eller søster kan være, og når man bliver voksen, er man alene om at tage sig af sine gamle forældre.

Til gengæld er julegaverne større, og man får mere opmærksomhed fra sine forældre. Og nu viser det sig, at der muligvis også er en mental fordel ved at være enebarn. Hvis man skal tro videnskaben er de nemlig mere kreative.

Har du en bror eller en søster? Så klarer du dig bedre på dette punkt
Har du en bror eller en søster? Så klarer du dig bedre på dette punkt

Kinesiske forskere satte sig sidste år for at undersøge, om enebørn adskiller sig mentalt fra folk med søskende - og her gjorde man den interessante opdagelse, som netop er blevet publiceret i det britiske tidsskrift ‘Brain Imaging and Behavior’.

Forskningsleder Junyi Yang og hans kollegaer scannede hjernerne på hundredvis af studerende, hvoraf cirka halvdelen var enebørn. Deltagerne blev udsat for forskellige tests omhandlende personlighed, intelligens og kreativitet - og på sidstnævnte område gjorde enebørnene det altså klart bedst. Årsagen fandt forskerne i deres hjernescanninger.

‘Enebørnenes overlegne præstationer i kreativitet-testene var forbundet med, at de i gennemsnit havde mere gråt substans i deres hjerne end deltagerne med søskende,’ skriver hjerneforsker Christian Jerrett i det videnskabelige magasin Research Digest om studiet.

Hvilket nummer er du i søskendeflokken? Disse jobs vil passe til dig
Hvilket nummer er du i søskendeflokken? Disse jobs vil passe til dig

Den såkaldte ‘grå substans’ hjernen er det væv, der kan ses med det blotte øje. Forskerne mener, at den øgede mængde hos enebørn i den del af hjernen, der har med kreativitet at gøre, kan forklares med, at de har haft mere kontakt med deres forældre - og at der muligvis også har været forventninger til dem hjemmefra.

Mens enebørnene i studiet generelt var mere kreative, klarede de sig dog også dårligere end de andre deltagere på området imødekommenhed - en egenskab, der er forbundet med omsorg. I den del af hjernen, der har med det at gøre, fandt man pudsigt nok mindre gråt substans hos enebørnene.

Det, mener forskerne, kan have noget at gøre med, at enebørn får mere opmærksomhed samtidigt med, at de får mindre træning i social adfærd grundet manglen på søskende.

Forsker: Den ældste i søskendeflokken ER klogere
Forsker: Den ældste i søskendeflokken ER klogere

I Kina blev der ført etbarnspolitik mellem 1979 og 2015 for at bremse landets eksplosive befolkningsvækst, så i den periode blev der født væsentligt flere enebørn end ellers. Politikken trådte ud af kraft den 1. januar 2016 og blev erstattet med en tobarnspolitik.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Karen Maj udlejede sit sommerhus: Så...
bt.dk
Arsenal-legende: Wenger-stop er en...
bt.dk
Klar FCK-føring: Men masser af...
bt.dk
Chefforhandler med overraskende nyt:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx