Af - 10/02-14 21:54

'Stenalderkost' giver større vægttab end almindelige kostråd'Stenalderkost' giver større vægttab end almindelige kostråd

Overvægtige taber sig mere, får mindre fedt i blodet og en smallere talje, hvis de følger stenalderkosten frem for kostrådene, viser ny forskning. Kosten kan mindske risikoen for en række sygdomme, vurderer forsker.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Evolutionen har stort set ikke ændret vores biologi siden stenalderen. Derfor argumenterer nogle forskere og diætister for, at vores kroppe burde trives bedst på en kost, der minder om vores stenalderforfædres bestående hovedsageligt af grøntsager og kød, og ikke en moderne vestlig kost med stivelsesrige fødevarer som brød og pasta.

Kendis-kok ekstrem-træner  i tog og bus
Kendis-kok ekstrem-træner i tog og bus

Nu viser en ny undersøgelse udgivet i The European Journal of Clinical Nutrition, at overvægtige rent faktisk taber sig mere på stenalderkost, får et sundere fedtindhold i blodet og en smallere talje end på en kosttype, der følger Fødevarestyrelsens officielle kostråd.

- Stenalderkosten har tilsyneladende nogle mere gunstige effekter på sundheden end kostrådene. I hvert fald for overvægtige. Men det er selvfølgelig afgørende at vide, om kosten er realistisk for folk at følge, inden man går ud og anbefaler den fremfor andre kosttyper, siger Thomas Meinert Larsen, lektor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Han forsker selv i kost og fedme, men har ikke medvirket til at lave undersøgelsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften

Forskerne fra Umeå Universitet og University of Cambridge delte 70 overvægtige kvinder i overgangsalderen op i to lige store grupper.

Smør er sundere end du tror
Smør er sundere end du tror

Begge grupper måtte spise den mængde mad, de havde lyst til, men den ene gruppe skulle holde sig til stenalderkost-principperne, hvor den anden gruppe skulle holde sig til en kost baseret på De Nordiske Næringsstofanbefalinger, som Fødevarestyrelsens officielle kostråd er lavet ud fra.

Efter et halvt år havde kvinderne i stenalderkostgruppen tabt 6,2 kilogram fedtmasse og var blevet 11,10 centimeter smallere omkring taljen.

Kostrådsgruppen havde til gengæld kun tabt 2,6 kilogram fedtmasse og mistet 5,8 centimeter omkring taljen.

Læs også hos Videnskab.dk: Er stenaldermad overhovedet sundt?
http://videnskab.dk/krop-sundhed/er-stenaldermad-overhovedet-sundt

Der blev samtidig målt blodtryk, kolesterol og insulinfølsomhed, men på disse sundhedsparametre adskilte de to grupper af kvinder sig ikke betydeligt. Begge grupper havde dog forbedret deres tal.

Mængden af triglycerid, eller fedtindhold, i stenalderkostgruppens blod var dog blevet betydeligt mindre og mere fordelagtig.

- Det lavere indhold af triglycerid i blodet og den mindre fedt omkring maveregionen peger på, at overvægtige kvinder, der følger stenalderkosten, i højere grad mindsker risikoen for hjertekarsygdomme og sukkersyge, og det er jo meget positivt, siger Thomas Meinert Larsen.

Levemand om kostråd: 500 gram kød er ikke nok!
Levemand om kostråd: 500 gram kød er ikke nok!

Selvom forskerne kun bruger kvinder omkring 60 år i undersøgelsen, så vil effekten sikkert også kunne ses hos mænd og kvinder i andre aldre, vurderer Inge Tetens. Hun har ikke selv været med til at lave undersøgelsen, men har til gengæld været med til at udforme De Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2013, som de officielle danske kostråd bygger på.

Her er Danmark nye kostråd
Her er Danmark nye kostråd

- Det er ikke umiddelbart afgørende for resultatet, at det er kvinder i overgangsalderen. Vægttabet og den smallere talje gælder sandsynligvis også andre overvægtige, så længe de følger kostens principper, siger Inge Tetens, professor i ernæring på Afdelingen for Ernæring ved Danmarks Tekniske Universitet.

Læs meget mere om undersøgelsen af stenalderkost i resten af artiklen på Videnskab.dk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Ronaldo lavede utroligt væddemål for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx