Af - 21/08-15 19:02

Øko-mødre har lavere risiko for at få drenge med ubehagelig penis-lidelseØko-mødre har lavere risiko for at få drenge med ubehagelig penis-lidelse

Et nyt, norsk studie viser, at mødre, der spiser økologisk mad under graviditeten halverer risikoen for at få drengebørn med lidelsen Hypospadi - ufuldstændigt udviklet urinrør.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Hypospadi er en medfødt tilstand hos drenge med et ufuldstændigt udviklet urinrør.

Det betyder, at urinrørsåbningen munder forkert forskellige steder langs undersiden af penis, pungen eller i mellemkødet. Lidelsen kan hjælpes ved et kirurgisk indgreb, men også resultere i – hvis man ikke gør noget ved det – at penis bliver skæv, og at samleje for nogle mænd bliver svært at gennemføre.

Sådan kan hårdt arbejde og tunge løft påvirke din evne til at blive gravid
Sådan kan hårdt arbejde og tunge løft påvirke din evne til at blive gravid

Norske forskere har med et nyt studie fundet frem til, at økologisk mad kan mindske risikoen for lidelsen hos drengebørn.

I studiet har 35.000 gravide kvinder svaret på, hvor ofte de spiste økologisk mad opdelt i seks forskellige madvaregrupper: grøntsager, mælkeprodukter, brød/kornprodukter, æg og kød.

Blandt de mødre, som meddelte, at de til tider, ofte eller for det meste spiste økologisk mad, var det blot 0,1 procent af sønnerne, der blev født med hypospadi. Blandt de mødre, som sagde, at de sjældent eller aldrig spiste økologisk mad, var det derimod 0,3 procent af sønnerne, der blev født med lidelsen.

Blandt de mødre, som spiste økologiske grøntsager og mælkeprodukter var risikoen for hypospadi mindst.

TV: Da gravid kvinde putter maven mod glasset gør aben det sødeste
TV: Da gravid kvinde putter maven mod glasset gør aben det sødeste

Selvom forskningsresultaterne er blevet analyseret med hensyn til andre faktorer som alder, andet kostindtag, uddannelse, indkomst, samt om fostret har udviklet sig normalt, mener forskerne stadig, at undersøgelsens resultater bør tolkes med forsigtighed, da der kræves flere omfattende studier på området for at være helt sikker.

I Danmark er forekomsten af hypospadi beregnet til at være 1 per 200 fødte drengebørn. Det svarer til cirka 125 nye tilfælde per år.

Fordobling: Flere gravide får konstateret svine-MRSA
Fordobling: Flere gravide får konstateret svine-MRSA

Man ved ikke, hvorfor drenge får hypospadi, men flere faktorer menes at være involveret. Der kan være en vis familiær disposition. I en undersøgelse havde 8 procent af fædrene og 14 procent af mandlige søskende samme tilstand ved fødslen.

- Hypospadi skyldes en fejl, som opstår i fosterstadiet, hvor anlæggelsen af urinrøret og penis sker fra 6. til 12. uge af graviditeten. Vi ved kun lidt om, hvad som forårsager denne fejl. Men resultatet bliver altså, at urinrøret munder forkert, skriver sundhed.dk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx