Af - 11/06-15 06:15

Din fødseldag kan have betydning for dit helbredDin fødseldag kan have betydning for dit helbred

Hvis du er født i oktober, har du den største sygdoms-risiko, viser en stor amerikansk undersøgelse, der har fundet frem til at din fødselsmåned har betydning for 55 sygdomme.

En af forskerne bag, Nicholas Tatonetti, fortæller her om undersøgelsens resultater. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Du kan måske give dine forældre skylden, hvis du bliver syg. Amerikansk forskning viser nemlig, at risikoen for at få 55 forskellige sygdomme i en vis grad afhænger af, hvilken måned du er født i.

Værst ser det ud for oktober-børn, der sammen med dem, der er født i november, samlet set har den største risiko for at blive syg. I den anden ende er maj den bedste måned, skarpt forfulgt af juli.

I videoen øverst kan du se, hvordan de forskellige måneder klarer sig. Og på billedet længere nede kan du se, hvilke sygdomme der hænger sammen med de forskellige fødselsmåneder.

Har du tjekket dit tis i dag? Det kan afsløre sygdom
Har du tjekket dit tis i dag? Det kan afsløre sygdom

Lotte står på venteliste til HPV-behandling: Nu er hun ved at give op
Lotte står på venteliste til HPV-behandling: Nu er hun ved at give op

Undersøgelsen er foretaget af et hold forskere på Columbia University Medical Center i USA, der har undersøgt 1,7 millioner mennesker patientjournaler og sammenlignet dem med deres fødselsmåned og 1.688 forskellige sygdomme.

'Risikoen for at blive syg gennem hele livet er påvirket af, hvilken måned man er født i. Udviklingsmekanismer, der afhænger af sæsonen, kan spille en rolle i forhold til, om man har større risiko for at få sygdomme gennem hele livet,' lyder det i forskernes rapport, der er bragt i Journal of American Medical Informatics Association.

Her kan man blandt andet se, at enkelte hjertesygdomme i højere grad findes hos personer, der er født i vinter- og forårsmånederne. (Billede: Nick Tatonetti/Columbia University Medical Center)

Af de 55 sygdomme, hvor fødselsmåneden har en betydning, er 16 af forbindelserne ikke kendt i forvejen, mens de sidste 39 er sygdomme, hvor tidligere forskning havde fundet frem til en sammenhæng, der nu er blev forstærket.

Blandt dem er blandt andet risikoen for at få astma. Her har dansk forskning vist, at det i Skandinavien er børn, der er født i maj og august, der har den største risiko for at få sygdommen.

I den her undersøgelse, der tager udgangspunkt i New Yorks borgere, er det juni og oktober. I begge tilfælde er det de måneder, hvor der er mest sol i de to områder. For ADHD fandt man, ligesom svensk forskning, ud af, at man har størst risiko for det, hvis man er født i november.

Livsbekræftende årsag får dødssyg 22-årig til at nægte nye organer
Livsbekræftende årsag får dødssyg 22-årig til at nægte nye organer

TV: Kræftramt kvinde: Sådan skal du tale til os om vores sygdom
TV: Kræftramt kvinde: Sådan skal du tale til os om vores sygdom

For hjertesygdomme er marts den værste måned, mens det generelt ikke ser godt ud for de sene vinter- og tidlige forårsmåneder. Det er dog ikke fordi, at man skal til at blive nervøs over sin fødselsmåned, fortæller Nicholas Tatonetti, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

- Det er vigtigt, at man ikke bliver overdrevet nervøs på grund af de her resultater, fordi selv om vi fandt en sammenhæng, så er risikoen for bare at få sygdommen meget lille, siger han.

- Den risiko, som vi har fundet ud fra fødselsmåneden, er relativt lille, hvis man sammenligner med mere betydelige ting som spisevaner og motion, siger Nicholas Tatonetti.

LÆS OGSÅ: Overlæge fra Rigshospitalet: Derfor snotter vi

LÆS OGSÅ: TV: Dødssyg mor får sin sidste dans til sønnens bryllup

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx