Af - 16/02-16 07:03

Derfor vågner du LIGE før vækkeuret ringerDerfor vågner du LIGE før vækkeuret ringer

Er du én af dem, der oplever at vågne lige før vækkeuret ringer, og har du undret dig over hvorfor? Metroxpress bad en søvnspecialist om en forklaring.

Bildstrecke im Grossformat »

Oplever du gang på gang, at du på magisk vis vågner få minutter – måske endda få sekunder - før dit vækkeur eller mobilalarm ringer?

Det er der faktisk en naturlig – frem for overnaturlig – forklaring på ifølge Torben Jager Petersen, der er søvnspecialist hos ScanSleep.

- Det bunder i, at vi har en dobbelt bevidsthed. Selvom vi sover, er vores bevidsthed i et vist omfang vågen samtidig, så vi kan ”følge med” og har en tidsfornemmelse, mens vi sover, fortæller Torben Jager Petersen til metroxpress.

Han tilføjer, at selv vores underbevidsthed ved, at det er ubehageligt at blive vækket af et vækkeur, så når ”den” vækker os før vækkeuret ringer, er det samtidig en ”praktisk foranstaltning”, så vi undgår at blive vækket af den ubehagelige alarmlyd.

Sover du dårligt? Så farligt kan det være
Sover du dårligt? Så farligt kan det være

Hvornår du vågner, afhænger dog ikke kun af den dobbelte bevidsthed, men af et samspil mellem tre forskellige faktorer, fortæller han.

Ud over den dobbelte bevidsthed, kan din tendens til at vågne lige før vækkeuret nemlig påvirkes af dit ”indre ur”. Jo mere, du er inde i en søvnrytme, hvor du skal op og vågner på et bestemt tidspunkt, jo mere indstiller dit indre ur sig også på det.

Den sidste faktor, der kan spille ind på, hvornår du vågner, er det som Torben Jager Petersen betegner som ”søvnpresset” - der handler om, hvor søvnig, du er.

Sovet dårligt i nat? Derfor har du svært ved at koncentrere dig
Sovet dårligt i nat? Derfor har du svært ved at koncentrere dig

- Hvis man altid giver sig selv for lidt søvn, vil man også være den, der bliver vækket af vækkeuret. Så er søvnpresset større end den dobbelte bevidsthed, fortæller han.

Med andre ord er det faktisk en god ting, hvis du vågner, lige før dit vækkeur ringer.

- Det er et godt tegn på, at man får søvn nok, hvis man vågner nogenlunde udhvilet om morgenen lige før vækkeuret ringer, fortæller Torben Jager Petersen.

Dette simple sove-trick giver dig rigtig god søvn
Dette simple sove-trick giver dig rigtig god søvn

LÆS OGSÅ: Gå tidligt i seng og scor gode karakterer i skolen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx