Af - 06/11-15 11:57

Ny forskning slår fast: Derfor bliver noget VED med at kløNy forskning slår fast: Derfor bliver noget VED med at klø

Forskere har fundet frem til en gruppe celler, der afgør, hvad der klør, og hvor længe det bliver ved.

Bildstrecke im Grossformat »

Forskere har nu gjort os klogere på, hvordan noget kan blive ved med at klø.

Alle kender følelsen af et myggestik, som bare ikke vil stoppe med at klø, det kildende mærke i blusen eller kløen fra et helende sår. Nu har en række forskere muligvis fundet forklaringen på, hvorfor noget bare bliver ved og ved og ved med at klø. Det skriver Sydney Morning Herald.

I en ny rapport offentliggjort i magasinet Science afslører en række forskere opdagelsen af en speciel gruppe celler i rygmarven, som afgør, hvordan din hjerne opfatter forskellige typer kløe. Cellerne bestemmer, hvilke kløende følelser der skal sendes op til hjernen, og hvilke der skal blokeres.

- Selvom begge former for kløe føles ens for dig, sender din krop specifikke oplysninger om den form for kløe, du oplever, til din hjerne via helt forskellige veje, siger Harriet-Dempsey Jones ph.d. studerende i neurovidenskab på Oxford University.

Derfor stikker myggen ALTID mig - og ikke dig
Derfor stikker myggen ALTID mig - og ikke dig

Ønsket om at klø tilbage er ifølge forskerne en beskyttende refleks, der forhindrer skader på huden fra eksempelvis insekter og parasitter. Men hvis vi reagerede lige kraftigt på alle former for kløe, ville vi ende med at skade os selv. Og det er der cellegruppen træder til og sorterer.

Forskerne kalder gruppen af celler for 'din rygmarvs hjerne' og mener, at det er godt eksempel på, hvordan dit nervesystem få dig til at gøre ting, du ikke er bevidst om.

Forsker: Her er 9 råd til at undgå myggestik
Forsker: Her er 9 råd til at undgå myggestik

Forsøg med mus
I undersøgelsen kildede forskerne mus på behåret hud bag dyrenes øre. Og resultaterne skal hjælpe med at forstå, hvorfor nogle mennesker oplever kronisk kløe, som forbindes med angst, depression og mangel på søvn.

Disse syge mennesker kan nemlig have en mangel på netop de nyopdagede celler.

- Forskerne fandt frem til, at når musene havde en mangel på disse specielle celler, begyndte de at udvise en høj grad af kløende adfærd, de fjernede endda store totter hår i deres ihærdige bestræbelser. Disse adfærdsmønstre afspejler dem, der ses ved personer med kronisk kløe, som rammer omkring 8,4 procent af den almindelige befolkning, siger Harriet-Dempsey Jones.

Studiet afslører ikke de allermest komplekse processer bag trangen til at klø, udover den eventuelle mangel på celler. Men forskningsresultaterne behandles stadig som et stort skridt på vejen til at forstå kløe.

25-årige Freja: - Mine hygiejnebind gav mig smertefuldt udslæt i underlivet
25-årige Freja: - Mine hygiejnebind gav mig smertefuldt udslæt i underlivet

Kløe smitter
På samme måde som gab kan være smittende, kan kløe også smitte, selvom sidemanden ikke oplever samme irritation. Det beviste en række forsøg, hvor dermatologer fra Wake Forest University School of Medicine i Virginia, USA, viste forsøgspersoner video af folk, som kløede sig.

Også lydoptagelser af folk, som klør sig har vist af have en smittende effekt på lyttere. Som uden nogen fysisk irritation har kløet sig under optagelserne.

LÆS OGSÅ: TV: Lugt til dit hygiejnebind - ellers kan du risikere eksem

LÆS OGSÅ: Videnskaben giver svaret: Derfor skal du kæle din kat

LÆS OGSÅ: TV: Hun troede det var en infektion - indtil noget bevægede sig i øjet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx