Af - 19/02-16 06:26

Chok-forskning: Børn skal sove sammen med deres mor til de er tre årChok-forskning: Børn skal sove sammen med deres mor til de er tre år

Børnelæge hævder, at småbørn tager skade, hvis de ikke sover sammen med deres mødre.

Bildstrecke im Grossformat »
Få så lidt lys som overhovedet muligt tæt på sengetid. Lys – som for eksempel kan komme fra en iPad - reducerer melatoninudskillelsen. Melatonin er et søvndyssende hormon. - Kroppen skal have mørke for at udvikle melatonin, som er ens eget sovemedicin. Det udskilles først, når rummet er mørkt, siger Jesper Højager Fabech Bille, der er afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. Vent på, at Ole Lukøje viser sig, mens du hører naturlyde, som fuglefløjt, skovlyde eller bølgeskvulp. Det behager hjernen. Kilde: Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt – hele natten' Vores døgnrytme bliver fra naturens side af styret af lys og mørke. Vi er ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen bygget til at leve ved ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Derfor behager det hjernen, hvis du går i seng til rødt lys - det simulerer en solnedgang. - Rødt lys, når du skal sove, vil få hjernens aktivitetsniveau til at falde ned, siger Mikael Rasmussen. - Det ideelle lys at sove i er fuldstændig mørke. Derfor er det hamrende vigtigt, at du har et mørklægningsgardin. Det søvndyssende hormon melatonin bliver kun udskilt, i al den tid, det er mørkt, så hvis du har lyse gardiner, stopper udskillelsen, når solen står op, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt - hele natten'.. - Det er uhensigtsmæssigt at bruge snooze-knappen, for det nedsætter din søvnkvalitet, fordi det fragmenterer søvnen. Du kommer op og bliver vågen og falder i søvn igen, siger Mikael Rasmussen. Han råder i stedet folk til at have en længere total sovetid. Det er ikke en rar oplevelse at vågne brat, og derfor er det helt klart en bedre oplevelse at blive vækket mere blidt, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen. Han forslår, at du kan blive vækket at naturlyde – for eksempel lyde fra skoven - eller klassisk musik. Du får også en optimal vækning, hvis du bliver vækket af lys, der bliver mere og mere stærkt. - At blive vækket af solopgang er en human stille og rolig måde at vågne på. Hjernen vil opfange lyset og vække dig. Derfor er det godt, hvis du har en anordning med en lampe, der simulerer en solopgang, hvor lyset begynder at lyse stille og roligt 20 minutter, før du skal op, siger Mikael Rasmussen. Vask sengetøjet, så sover du bedre, fortæller Jesper Højager Fabech Bille, afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. En god nats søvn er også betinget af et godt indeklima, og derfor er det en god ide at huske at lufte ud i dit soveværelse. Kilde: Jesper Højager Fabech Bille

I galleriet kan du hente gode råd til, hvordan du får en bedre nattesøvn.

Hvorfor græder babyer så meget om natten?

Ifølge en sydafrikansk børnelæge kan det snildt hænge sammen med, at små børn ikke bør sove i egen seng eller endda eget rum før de fylder tre år.

Dr. Nils Bergman fra University of Cape Town vækker opsigt med sin udmelding om, at det kan være skadeligt for både børns hjerter og hjerner, hvis de ikke sover i morens trygge favn, og helst også hud mod hud.

Sådan skal man ifølge ny forskning sove med sit barn. (Privatfoto/flickr)

Den britiske organisation National Childbirth Trust bakker op om lægen, og siger til The Telegraph, at børn har bedst af at sove helt tæt på forældrene - især moren.

Kritikere siger imidlertid, at det er for farligt at sove på den måde, fordi der er en reel risiko for, at moren kommer til at klemme barnet, så det tager skade, eller ligefrem bliver kvalt og dør.

Ond cirkel: Søvnmangel giver øget behov for at surfe sociale medier
Ond cirkel: Søvnmangel giver øget behov for at surfe sociale medier

Det argument preller imidlertid af på Bergman, som afviser, at baby-død skyldes forældrene.

- Det skyldes andre ting: Giftige dampe, cigaretter, alkohol, store puder og farligt legetøj, siger han ifølge The Telegraph.

Børnelægens forskning involverede 16 spædbørn, som han studerede, mens de sov. Her fandt han ud af, at børnenes hjerter var udsat for tre gange så meget stress, når de sov alene, end når de sov på morens bryst.

Dette køn sover dårligst om natten
Dette køn sover dårligst om natten

Han fandt også alarmerende forstyrrelser i alene-børnenes søvnmønstre, hvilket ifølge Nils Bergman kan føre til adfærdsvanskeligheder senere i livet.

LÆS OGSÅ: Gå tidligt i seng og scor gode karakterer i skolen

LÆS OGSÅ: Derfor må du gerne sove længe i weekenden

LÆS OGSÅ: Sover du dårligt? Så farligt kan det være

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk designer forbavset over vare i...
bt.dk
Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
Godt nyt til FCK efter fadæse:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx