11/05-14 23:26; Opdateret: 12/05-14 08:26

Solcreme og tandpasta ødelægger mænds sædkvalitetSolcreme og tandpasta ødelægger mænds sædkvalitet

Ny forskning viser, at hormonforstyrrende stoffer i solcreme og tandpasta påvirker mandens sædceller.

storybild

Ny forskning viser, at hormonforstyrrende stoffer i solcreme og tandpasta påvirker mandens sædceller. (Billede: Polfoto)

Hormonforstyrrende stoffer som eksempelvis de uv-filtre, der anvendes i solcreme-produkter, visse blødgørende ftalater og det antibakterielle kemikalie triclosan, der findes i tandpasta, kan have flere virkninger end hidtil troet.

Med disse boksershorts bliver du aldrig impotent
Med disse boksershorts bliver du aldrig impotent

Cirka en tredjedel af 96 testede hormonforstyrrende stoffer påvirker nemlig mandens sædceller så direkte, at det kan spille en rolle for hans fertilitet.

Det skriver Politiken mandag på baggrund af et videnskabeligt arbejde med at teste industrikemikalierne, gennemført i et samarbejde mellem forskere fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion og det tyske forskningsinstitut Caesar i Bonn.

- For første gang har vi påvist en direkte sammenhæng mellem virkningen af hormonforstyrrende stoffer fra kemikalier i industriprodukter og en negativ effekt på menneskelige sædcellers funktion.

Forskning: Vin øger sædkvaliteten
Forskning: Vin øger sædkvaliteten

- Det er helt nyt og meget overraskende, siger Niels Erik Skakkebæk, der er professor ved Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion i København og en af verdens førende forskere i hormonforstyrrende stoffer, til Politiken.

Sammen med seniorforsker Kristian Almstrup har han stået for den danske del af undersøgelsen.

- Opdagelsen kan måske forklare, at nogle par er ufrugtbare, selv om både mandens og kvindens organer er i orden, siger Niels Erik Skakkebæk til Politiken.

P-pille til mænd: Slut med graviditet - og udløsning!
P-pille til mænd: Slut med graviditet - og udløsning!

Den opsigtvækkende dansk-tyske undersøgelse offentliggøres mandag i det internationale tidsskrift Embo Reports. Og dens nye opdagelse føjer et nyt aspekt til udforskningen af hormonforstyrrende stoffer og bekræfter, at vi udsættes for meget komplekse virkningsmekanismer.

Tidligere har rapporter ført til ny lovgivning om hormonforstyrrende stoffer, eksempelvis om blødgørende ftalater. EU-Kommissionen og parlamentet revurderer løbende sin politik og lovgivningen om de hormonforstyrrende stoffer.

Chok-forskning: Bacon hæmmer sædkvaliteten
Chok-forskning: Bacon hæmmer sædkvaliteten

Lederen af den tyske del af det videnskabelige samarbejde, Timo Strünker,, mener, at de nye afsløringer vil få direkte indflydelse på lovgivningen.

- Vores arbejde er et videnskabeligt bevis, som kan hjælpe med til at forme international lov og praksis, siger han til Embo Reports.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
23-årige Maria er kristen og går med...
bt.dk
Mattias Hundebøll afslører særligt...
bt.dk
Bill Cosby dømt for sexovergreb: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx