Af - 29/05-14 13:06; Opdateret: 30/05-14 20:45

Forskere: E-cigaretter kan redde mange hundrede millioner livForskere: E-cigaretter kan redde mange hundrede millioner liv

Europas regeringer og sundhedsorganisationen WHO skal holde fingrene væk fra e-cigaretterne, hvis de ikke vil være skyld i millioner af rygeres død, hævder 53 internationale sundhedseksperter.

storybild

Er E-cigaretten en af det 21.århundredes bedste opfindelser indenfor sundhedsområdet? (Billede: Polfoto/Arkiv)

EU-ønsker om at forbyde eller begrænse rygeres adgang til E-cigaretter, kan forhindre rygere i at bruge dem som hjælpemiddel til at droppe rygevanen.

Det hævder 53 forskere, specialister og sundhedsforskere i følge BBC i et brev til den internationale sundhedsorganisation WHO, som er i færd med at udarbejde internationale regler for salget af de stadigt mere omstridte, elektroniske cigaretter.

E-cigaretter KAN hjælpe dig med at kvitte rygning
E-cigaretter KAN hjælpe dig med at kvitte rygning

- Cigaretterne har potentiale til at kunne redde millioner af liv, siger een af medunderskriverne, professor Robert West fra University College i London.

Underskriverne, hvoraf en række fungerer som sundhedsrådgivere for egne regeringer, skriver videre om cigaretterne:

- Disse produkter kan tilhøre den vigtigste sundhedsfornyelse i det 21.århundrede - og måske komme til at redde hundreder af millioner af liv. Og alle regeringer bør undgå at støtte indgreb, som kan have den perverse effekt, at de forlænger forbruget af tobakscigaretter.

E-cigaretter er noget skidt for lungerne
E-cigaretter er noget skidt for lungerne

En række tidligere forsøg har vist, at E-cigaretter hjælper rygere til at nedsætte eller stoppe deres forbrug af tobakscigaretter. I sidste uge udkom endnu et nyt studie, som ifølge The Telegraph viste, at E-cigaretten er 60 procent mere effektiv end medicinalindustriens nikotinplastre og tyggegummiprodukter.

Andre undersøgelser og eksperter advarer mod blandt andet ukendte langtidseffekter og anbefaler, at E-cigaretten enten forbydes eller bliver registreret og kontrolleret som et medicinsk produkt.

E-cigaretter har ingen effekt på rygestop
E-cigaretter har ingen effekt på rygestop

E-cigaretter skaber splid i EU: Vil forbyde e-cigaretten
E-cigaretter skaber splid i EU: Vil forbyde e-cigaretten

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Signe Molde og ægtemanden har...
bt.dk
Farvel single-liv: Skibabe har scoret...
bt.dk
Medie: Søren Pind var tæt på dansk...
bt.dk
Forhandlere er gået hjem: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx