Af Videnskab.dk - 14/06-17 17:38

Fædre behandler deres sønner helt anderledes end deres døtreFædre behandler deres sønner helt anderledes end deres døtre

Fædre er blide over for deres døtre, men hårde over for deres sønner, fortæller amerikanske forskere i et nyt studie. Fædrene sloges med drengene og sang blide sange for pigerne.

storybild

Sønnike får ’tough love’ og brydekampe, mens datteren får blide vuggeviser og ømme kindkys, når det er far, der har vagt ved vuggen.

Sådan konkluderer blandt andre Jennifer Mascaro, der er ph.d. i antropologi fra Emory University, USA, oven på et nyt studie, skriver washingtonpost.com ifølge Videnskab.dk.

Sammen med et forskerhold fra Emory University og University of Arizona fik hun overtalt 52 nybagte fædre med børn i 1-2 års alderen til at deltage i studiet.

Forskerne holdt øje med, hvordan fædrene opførte sig med deres børn i 48 timer, og de var særligt opmærksomme på, om der var forskel på, hvordan fædrene behandlede drenge- og pigebørn.

Læs mere på Videnskab.dk: Børn bliver klogere af 15 minutters sport efter undervisningen

Der viste sig at være tydelige forskelle.

Der kunne nemlig spores et klart mønster i, at fædrene gik hårdere til deres sønner, mens de viste døtrene mere ømhed.

Sønnerne blev der brydet og leget vildt med, og fædrene brugte især ord som »stolt« og »vinder«, der kan forbindes med præstation, i deres interaktion med sønnerne.

Sammen med døtrene sang fædrene flere sange, og de brugte oftere emotionelle, sørgmodige og analytiske ord.

»Historisk set er det en lidt ømtålelig ting at forske i,« bemærker Jennifer Mascaro til washingtonpost.com ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Er hvidt brød virkelig sundere end groft brød for nogle?

»Studier som disse skal ikke tages som en kritik af fædre. Det indikerer i højere grad, at fædre gør deres bedste for at klæde deres børn på til den store verden,« siger Jennifer Mascaro.

Det er også forholdsvis nyt, at fædre er begyndt at bruge meget tid med især deres små børn, og det er en anden årsag til, at det har været svært at forske i specielt fædres forhold til deres børn, siger den amerikanske forsker.

»Det er ikke noget, som folk tager særlig godt imod, når man spørger ind til det. Så vi er aldrig rigtig kommet godt omkring, hvordan barnets køn påvirker forældrenes væremåde,« siger Jennifer Mascaro til washingtonpost.com ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Nanosatellitter sætter dansk rumforskning på verdenskortet

Se de flotte billeder af delvis solformørkelse fra rummet

Kvinder er bedre end mænd til at trøste voldsofre

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx