Af Sine Bach Jakobsen - 03/12-17 09:07

Julefrokost i går? Så længe skal du vente med at sætte dig bag rettetJulefrokost i går? Så længe skal du vente med at sætte dig bag rettet

Er du klar til at køre kanen hjem, eller skal du lige putte lidt længere i høkassen?

storybild

(Billede: Kilde: Rådet for Sikker Trafik)

Snaps til silden, øl til ribbensstegen, portvin til risalamanden og gin og tonics til dansegulvet. Julefrokosten kan hurtig blive så våd, at du selv ikke efter en nats søvn er klar til at køre bil.

Overvej derfor lige gårsdagens festligheder, inden du sætter dig bag rettet i dag.

»Det er alt for kompliceret at regne promillen ud efter en våd aften. Så lad hellere bilen stå,« lyder budskabet i en ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik.

I kampagnen optræder fiktive Katrine, som er til julefrokost og får den første genstand kl. 18.15 som velkomstdrink. Til silden får hun en øl og en snaps (2 genstande), to glas rødvin til andestegen (2 genstande), et glas portvin til risalamanden (1 genstand) og efter middagen og frem til natmad kl. 02.00 drikker hun to øl og en gin og tonic (3 genstande). I alt har hun i løbet af aftenen drukket 9 genstande.

(Billede: Kilde: Rådet for Sikker Trafik)

Katrine vejer 65 kg og forbrænder derfor 1 genstand på ca. 1 time og 45 minutter. Forbrændingen går dog først i gang efter ca. 45 minutter. Det betyder, at Katrines promille først vil ramme 0 kl. 10.45 næste dag.

Da Katrine dagen efter skal køre sin søn til fodbold, føler hun sig frisk og sætter sig derfor bag rattet i god tro. Men nu er Katrine spritbilist.

Har du styr på, præcis hvor meget og hvornår du har drukket, kan du regne din promille ud her. Og ellers, så lad bilen stå dagen efter julefrokosten.

Sidste år blev 400 personer på landsplan sigtet for spirituskørsel i december måned.

Når det kommer til spritulykker med tilskadekomne, har midt- og vestjyderne en kedelig rekord. I perioden 2012-2016 var der 175 spritulykker i det midt- og vestjyske, hvilket er mest i landet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter tv-dokumentar: Direktør stopper...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Anmeldelse: Henrik Sass hader...
bt.dk
Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx