Af Jeppe Pedersen - 07/02-18 20:43

Forskere verden over måber over nyt dyr: Det kan klone sig selv og er ved at overtage verdenForskere verden over måber over nyt dyr: Det kan klone sig selv og er ved at overtage verden

De må for eksempel ikke sælges i EU eller dele af USA.

Forskere verden over er forbløffede over den relativt nye art af marmorkrebsen, der kan klone sig selv.

Den nye krebseart blev først opdaget af forskerne i starten af 00'erne. Forskerne har sidenhen fundet ud af, at første gang, at nogen har stødt på krebsen, var i 1995, hvor en amerikaner købte et parti æg med 'Texas Crayfish', som viste sig at være marmorkrebs.

Det skriver New York Times.

Alle æggene var hunner, men marmorkrebsen kan formere sig selv uden en han. Hvilket kaldes partenogenese.

I 2003 fik krebsen navnet Marmorkrebs grundet dens funklende skal.

Invaderer Europa

Marmorkrebsen lever ikke kun i et privat akvarie, men også i det fri. Ifølge The Atlantic har forskere også fundet krebsen i Tyskland, Italien, Slovaktiet, Sverige, Japan og Madagaskar.

»Hver eneste krebs har evnen til at producere en krebs helt af sig selv. En enkelt krebs kan altså skabe en hel gruppe. Vi er ved at blive invaderet af kloner,« siger Zen Faulkes, der er krebseforkser ved University of Texas i Rio Grande Valley i USA til mediet.

Krebsen har spredt som pest i Madagaskar, hvor den på få år har 100-doblet sig selv. Marmorkrebsen er samtidig gjort ulovlig at købe i Europa og flere steder i USA, da det er en invasiv art.

I Madagaskar spiser de krebsen, men ifølge New York Times smager den ikke specielt godt.

Forskere har efter 15 år endelig kortlagt krebsens dna. Her har de fundet ud af, at alle de krebs, som de indtil videre er stødt på, er kloner af hinanden. De mange forskere aner dog ikke, hvordan krebsen har tillært sig at klone sig selv.

Krebsen er særligt interessant, da gen- og kræftforskere ser potentiale i den.

  • Komodovaraner
  • Fløjlsdyr
  • Zebrahajer
  • New Zealandske muddersnegle
Hvad er partenogenese?

Udvikling af et ubefrugtet æg til et nyt dyreindivid. Partenogenese er vidt udbredt blandt hvirvelløse dyr og findes desuden spredt hos fisk, padder og krybdyr, men er aldrig set hos fugle og pattedyr. Da samtlige individer kan producere afkom, er partenogenese i princippet en dobbelt så effektiv forplantningsmåde som den især i dyreriget almindelige seksuelle formering, hvor kun halvdelen (hunnerne) føder nye individer. Når seksuel formering ikke desto mindre er dominerende, skyldes det formodentlig den store genetiske variation, der følger heraf, og dermed de større muligheder for at tilpasse sig miljøet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morgan Freeman beskyldt for...
bt.dk
Stort dansk firma advarer: Svar ikke...
bt.dk
Rektor efter aflysning af sidste...
bt.dk
For snurrende kameraer: Deltager i TV...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx