Af - 03/09-16 20:05

Forskere finder sjette smag: Kan forklare, hvorfor du elsker kulhydraterForskere finder sjette smag: Kan forklare, hvorfor du elsker kulhydrater

Sødt, surt, bittert, salt og umami har fået en ny smag i klassen.

storybild

Modelfoto (Billede: Scanpix)

Forskere får resultater, der er peger på, at man kan smage kulhydrater.

Det skriver New Scientist.

En citron smager surt, en moden fersken smager sødt og eddike er bittert, noget tyder dog på, at det også er muligt at smage kulhydrater. Det viser resultaterne fra et hold amerikanske forskere, der mener, at man simpelthen kan smage stivelsen i maden.

Det kan også være forklaring på, hvorfor stort set alle kulturer i verden har en foretrukken kilde til kulhydrater, såsom ris i Asien og brød, kartofler og pasta i vesten.

Fem ting der gør dig sexet ifølge videnskaben
Fem ting der gør dig sexet ifølge videnskaben

- Jeg mener, at det er derfor at de fleste mennesker foretrækker kulhydrater, siger den ledende forsker Juyun Lim til New Scientist.

Kulhydrater består af en lang række af sukkermolekyler, og det har i mange år været en bred enighed om i forskerkredse, at det har været den sukker, man har kunnet smage, når man spiste eksempelvis brød.

Det er, hvad forskerne fra Oregon University nu har tilbagevist. I deres forsøg, der er udført på 22 personer, har man nemlig givet de menneskelige forsøgskaniner et middel, der blokerer for evnen til at smage søde ting. Herefter fik de en række drikke med forskellige mængder af kulhydrater i.

Ny forskning afslører: Derfor får du stive brystvorter
Ny forskning afslører: Derfor får du stive brystvorter

Prøvekludene beskrev efterfølgende smagsoplevelsen som 'stivelsesagtig' - asiater sammenlignede den med ris, mens folk med en vestlig baggrund sammenlignede det med pasta eller brød.

Det kræver formentlig noget mere forskning før stivelsen kan ryge ind som en primær del af smagssansen. Smage skal nemlig være genkendelige, have deres egne receptorer på tungen og udløse en slags brugbart fysiologisk respons.

Videnskabskvinden mener, at det evnen til at smage stivelsen, der afgør, hvor meget man spiser af en given fødevare.

Forskere finder ny planet med ligheder til Jorden
Forskere finder ny planet med ligheder til Jorden

- Sukker smager godt på kort sigt, men når du bliver tilbudt både chokolade og brød, så kan det godt være, at man spiser en lidt af chokoladen, men man vælger typisk brød i større mængder - eller som en fast del af kosten, siger forskeren.


LÆS OGSÅ: Har du snydt dig til store muskler? Det kan gøre dig impotent

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx