Af - 31/01-14 07:00

Forsker: Derfor kan psykopater ikke gøre for detForsker: Derfor kan psykopater ikke gøre for det

Er psykopater i virkeligheden uskyldige ofre for deres gener eller miserable opvækst? Og i så fald; kan man så bebrejde dem deres afvigende adfærd?

storybild

Den fiktive karakter Hannibal Lecter kunne jo slet ikke gøre for, at han havde en hang til menneskekød. (Billede: Polfoto/arkivfoto)

De er selvcentrerede, voldelige vaneforbrydere. De snyder og bedrager udelukkende for egen vinding, og de er fuldstændig ligeglade med andre mennesker. Sådan kunne en meget kort karakteristik på en god gammeldags psykopat lyde.

Men hvorfor bliver nogen mennesker psykopater, og hvis det skyldes arv og miljø, kan de så i virkeligheden ikke gøre for det?

"Mandefødsler slår Paradise Hotel"

Ifølge Lars Bjerggaard Pedersen, klinisk psykolog og specialist i psykopatologi på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, er det korte svar: nej. Det skriver Videnskab.dk.

- Psykopaten er ikke herre over sin genetik, og hvilke forhold han blev sat i verden under. Det kan ikke bebrejdes ham, at han er, som han er. Men han kan stadig godt stilles til ansvar for sine handlinger, siger Lars Bjerggaard Pedersen.

Og mens den almene psykiatri faktisk har forladt psykopatidiagnosen til fordel for det mindre velklingende begreb 'dyssocial personlighedsstruktur', så bruger man stadig psykopatidiagnosen til de tungeste patienter med dyssocial personlighedsstruktur i retspsykiatrien.

Læs også hos Videnskab.dk: Film-psykopaterne der kommer skræmmende tæt på virkeligheden

- De skiller sig ud på to punkter: De er ekstremt narcissistiske, og deres følelser er flygtige og usocialiserede. Det skaber en følelsesmæssig afstumpethed, som blandt andet betyder, at de hurtigt bliver meget krænkede, når de ikke får deres vilje, fortæller Lars Bjerggaard.

Undersøgelse: Det ser skidt ud for den kendte danske trussetyv
Undersøgelse: Det ser skidt ud for den kendte danske trussetyv

De fleste af os har sikkert oplevet et lille barn blive hysterisk i køen i Netto. Måske fordi det har det for varmt eller er træt eller vil have noget slik.

Barnet skriger og sparker og ruller rundt på gulvet. Øjeblikket efter har barnet opdaget en sjov dims på indkøbsvognen og sidder roligt og leger med den.

På samme måde fungerer en psykopats følelsesliv. Han lever og føler kun nuet og bekymrer sig ikke om, hvad omgivelserne tænker.

Læs også hos Videnskab.dk: Er de fleste psykopater mænd?

- Der er noget markant galt med deres følelsesmæssige udviklingsniveau. De har et niveau som et barn på 2-3 år. Det er svært at forstå, også for os der har at gøre med dem til hverdag. De kan være rasende det ene øjeblik og sekundet efter have glemt det igen. Præcis som et lille barn. Deres følelser er meget umiddelbare, og de handler på deres impulser, forklarer Lars Bjerggaard Pedersen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Vil gå hele vejen i MMA: Jeg kan slå...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx