Af - 21/10-14 17:40; Opdateret: 22/10-14 15:45

‘Mere utroligt end en mand på månen:’ Lam mand kan gå igen‘Mere utroligt end en mand på månen:’ Lam mand kan gå igen

For første gang nogensinde kan en mand gå igen efter at have fået revet sin rygsøjle over.

storybild

40-årige Darek Fidyka menes at være den første person nogensinde, der er blevet i stand til at gå igen efter at have fået revet sin rygsøjle helt over. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Lægevidenskaben har i disse dage nået en utrolig milepæl: En lam mand er blevet i stand til at bevæge og føle sine ben igen efter en celletransplantation. Det skriver BBC.


Darek Fidyka blev i 2010 stukket adskillige gange i ryggen og fik skadet sin rygsøjle så meget, at han blev erklæret komplet lam fra brystet og nedefter.

Matt gjorde det umulige, da han blev gift med sit livs kærlighed
Matt gjorde det umulige, da han blev gift med sit livs kærlighed

Men i dag kan den nu 40-årige bulgarer gå igen - i første omgang ved hjælp af et gangstativ - efter kirurger fra Polen og England i samarbejde har behandlet patienten. ‘En utrolig følelse,’ siger han til BBC One-udsendelsen Panorama.

- Når du ikke kan mærke næsten halvdelen af din krop, er du hjælpeløs. Men når følelsen begynder at komme tilbage, er det som om, du er blevet genfødt, siger han.

Det menes, at Darek Fidyka er den første nogensinde til at komme sig efter at have fået revet nerver i rygsøjlen helt over.

Lægerne fjernede celler fra Darek Fidykas hjerne - nærmere betegnet fra de såkaldte lugtekolber, hvor lugtesansen sidder - som efterfølgende blev groet uden for kroppen i et laboratorie. Herefter blev de indsat omkring det skadede område i hans rygsøjle og forbundet med nervefibre taget fra hans ankel.

Sej student: Mikkel blev lam fra brystet og ned - nu rejser han verden rundt
Sej student: Mikkel blev lam fra brystet og ned - nu rejser han verden rundt

Inden behandlingen startede havde han været lam i næsten to år uden at vise tegn på bedring trods intensiv fysioterapi. Tre måneder efter begyndte han at se tegn på mere muskelmasse i sine lår, og et halvt år efter behandlingen kunne han så småt gå langs et parallel-stativ med bøjler på benene.

I dag, to år efter behandlingen, kan Darek Fidyka gå udenfor ved hjælp af et gangstativ, ligesom han har fået genetableret en del blærefunktion samt seksuel funktion.


- For mig er dette mere imponerende end en mand, der går på månen, siger Geoff Raisman fra University College Londons institut for neurologi, der ledede det engelske hold af kirurger.

- Den observerede viden er, at centralnervesystemet ikke kan regenerere skadede forbindelser. Det har jeg aldrig tidligere troet, siger han.

Lam mand forladt af familien på hospital: Får nu besøg af hundredevis af fremmede
Lam mand forladt af familien på hospital: Får nu besøg af hundredevis af fremmede

Darek Fidyka bliver hurtigt træt, når han er ude at gå, men han er ikke i tvivl om, at den massive fremgang fra lam til gående med tiden vil blive endnu mere utrolig.

- Jeg tror, det er realistisk, at jeg en dag vil kunne være uafhængig (af gangstativ, red.). Jeg har lært, at man aldrig må give op men blive ved med at kæmpe, for så vil døre åbnes i livet, siger han.

Projektet er blevet støttet gennem private initiativer, og ingen af de involverede søger at blive rige på den banebrydende behandlingsform.

Handicappet pitbull har en helt særlig rolle på genoptræningscenter
Handicappet pitbull har en helt særlig rolle på genoptræningscenter

- Antallet af komplet paralyserede patienter er enormt. Der er millioner af dem i verden, siger Geoff Raisman og tilføjer:

- Hvis vi kan få mere støtte, håber vi at se mindst tre patienter mere behandlet i Polen i løbet af de næste tre til fem år. Håbet er, at dette vil overbevise aldre neurokirurger i tilstrækkelig grad.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er vinderen af 'Divaer i Junglen'
bt.dk
Silkeborg-manager efter drama:...
bt.dk
Afbrød live-tv under Royal Run: Nu...
bt.dk
Dyrere benzin på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx