Af - 11/12-15 14:56

Fis i en hornlygte? 'En prut forbrænder 67 kalorier'Fis i en hornlygte? 'En prut forbrænder 67 kalorier'

Er det verdens mest ildelugtende slankekur - eller en historie, der er for god til at være sand.

Bildstrecke im Grossformat »

Her kan du se faktiske fakta om den lille vind.

Flere steder på internettet florerer historien om et studie, der viser, at forskere har udregnet kalorieforbruget af at slippe en vind. Der skal være tale om hele 67 kalorier per prut.

Historien er blevet skrevet og delt så sent som fredag eftermiddag af Nairobi News. Men flere medier har været på sagen i den sidste måneds tid.

Spørgsmålet er så, om det reelt er noget, man kan bruge til noget. Metroxpress har undersøgt sagen, som har høstet flere millioner likes på Facebook.

Opskriften er simpel. Det eneste, du skal gøre er at lette den ene balle og slippe en vind. Bum, så er du 67 kcal tættere på dit nytårsforsæt om at tabe dig. 52 ildelugtende trut fra rumpetrumpeten skal angiveligt flå et halvt kilogram fedt af sidebenene. Men vent lige et øjeblik før du skriver kål og bønner på toppen ønskelisten til jul.

Prut løs: Dine prutter er sunde for dig og dine omgivelser
Prut løs: Dine prutter er sunde for dig og dine omgivelser

Påstanden, der angiveligt er bakket op af dugfrisk forskning fra eliteuniversitet Stanford i USA, hvor forskeren Robert Hingle skal være hovedforfatter.

Forbruget af energi skal også kunne skrues op, hvis fisen bliver trukket ud. Desuden skal det være direkte sundt at slippe en vind. Et andet af studiets resultater skal nemlig være, at hver fjært lægger hele 85 sekunder til ens levetid.

Den kontroversielle pruttekur, som helt sikkert ville udløse en del rynken på næsen i de fleste sociale kredse. Men det er chefforskeren angiveligt ligeglad med.

Derfor larmer dine prutter
Derfor larmer dine prutter

- Det er dit liv, ikke deres. Hvis de vil være overvægtige og dø tidligt, så er det deres valg. Men, hvis du vil leve længe, så skal du også fise længe, lyder rådet fra forskeren Robert Hingle fra eliteuniversitetet, der bliver nævnt som kilde til det overraskende resultat.

Hvis påstanden får dig til at løfte et øjenbryn og synes, at der er noget, der lugter, så er du på rette spor. Der er nemlig tale om en såkaldt 'stinker.' Det er nemlig formentlig for godt til at være sandt.

Det gennemsnitlige menneske prutter i gennemsnit 14 gange i døgnet, og hvis resultaterne står til troende, så bruger man 938 af sine daglige kalorier alene på at ventilere endetarmen med det gennemsnitlige antallet prutter. Det er lidt under halvdelen af en kvindes daglige energiforbrug. Altså er der tale om en ret så stor del af det energibehovet - alene på at fise.

Udover det, så er det mere end almindeligt svært at finde frem til chefforskeren Robert Hingle hos Stanford University. Nogle steder går han under navnet Ralph Hingle. Det er heller ikke muligt at støve det navn op hos de ansatte.

Det er der måske en grund til.

For det viser sig da også, at historien slet ikke er så ny igen, som for eksempel hjemmesiden MediaTakeout påstår, når de skriver, at der er tale om et nyt studie.

Med disse bukser kommer dine prutter aldrig til at lugte mere
Med disse bukser kommer dine prutter aldrig til at lugte mere

Ifølge faktatjekker-siden Snopes.com, så har ideen om, at en prut forbrænder 67 kalorier, faktisk flere år på bagen. Den blev for eksempel set tilbage i 2012 på Facebook-siden FACT, selv om påstanden næppe har ret meget med fakta at gøre.

1 fart burns approximately 67 calories. Farting 52 times in one day can burn 1 pound of fat.

Posted by F A C T on Friday, 24 August 2012

Denne dårlige vane får os til at tænde helt af på vores partner
Denne dårlige vane får os til at tænde helt af på vores partner

Her er appen, der kan få dig til at prutte mindre
Her er appen, der kan få dig til at prutte mindre

Facebook-siden har sandsynligvis netop tallet 67 kalorier fra et svar på forummet ChaCha, hvor en bruger havde stillet spørgsmålet. Ud over det ene svar på 67 kalorier, så var der også flere, der mente, at der energiforbruget var forsvindende småt.

Flere af de virale historier fremhæver et billede, der angiveligt skal stamme fra google og underbygge påstanden. Det tyder dog på at være blevet konstrueret ud fra 'fakta,' der var forkerte til at begynde med. Google er trods alt afhængig af at blive fordret med korrekte oplysninger.

Medmindre, at der er tale om 67 kalorier, og ikke kilokalorier (kcal), så er der altså tale om en fis i en hornlygte. Så at sige.

HER er gaven til den, der har alt: En flaske fyldt med...
HER er gaven til den, der har alt: En flaske fyldt med...

Medmindre, at man altså laver dybe knæbøjninger som squats eller lunges for at hjælpe den overskydende luft på vej, som for eksempel hjemmesiden Fatloss School foreslår.

LÆS OGSÅ: Nu kan du få dine prutter til at "dufte" af chokolade

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du styr på Magnussen? Formel 1...
bt.dk
Christina Sederqvist: Når jeg bliver...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx