Af - 03/03-14 17:56

For mange Hollywood-kendisser fordærver filmenFor mange Hollywood-kendisser fordærver filmen

Jo flere kendte på filmlærredet, jo bedre – ikke? Nej, faktisk tjener en Hollywood-film mindre, hvis der er for mange stjerner med i den.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Da stjernerne passerede over den røde løber i blitzlyset til Oscar-festen, kunne det godt være svært at se, at også de store Hollywood-film er et holdspil.

Men hvis man tror, at det blot handler om at samle de største stjerner på holdet og så vente på, at successen ruller ind, så gør man måske klogt i at se mod erfaringerne fra fodboldens verden.

Beruset dansk Oscar-vinder? Laver sjov med amerikansk presse
Beruset dansk Oscar-vinder? Laver sjov med amerikansk presse

Her havde den spanske fodboldklub Real Madrid nemlig en overgang en såkaldt 'Galácticos-strategi', hvor klubben købte verdensstjerner som Ronaldo, Zinedine Zidane, David Beckham og Luis Figo i løbet af få år. Læs hele artiklen hos Videnskab.dk:

Det skabte på papiret et ekstremt stærkt hold med en masse talent, men resultaterne var skuffende.

Dansk kulturminister fik også en Oscar
Dansk kulturminister fik også en Oscar

Og meget tyder på, at der også findes et 'Galácticos-syndrom' i Hollywood. Et nyt studie viser nemlig, hvordan Hollywood-film med stjernebesatte filmhold paradoksalt nok har en tendens til at give et dårligere resultat end film med færre stjerner på lønningslisten.

- Vi kan se, at der er en systematisk tendens til, at Hollywood-film præsterer dårligere, jo flere stjerner der er ansat i de forskellige funktioner på filmholdene. Særligt lader afkastet fra filmene til at blive mindre i film med mange stjerner, siger Simone Ferriani, der er lektor ved Universitetet i Bologna, til Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Apple kastrerer dansk musik midt under Oscar-uddelingen

Ifølge Simone Ferriani er 'Galácticos-effekten' et oplagt paradoks.

Dansk kortfilm vinder en Oscar
Dansk kortfilm vinder en Oscar

- Vi ved, at superstjerner giver et hold en fordel, fordi de bringer et unikt talent til holdet og har et enormt potentiale i forhold til marketing og medieopmærksomhed, og derfor skulle man tro, at det ville give gode resultater, hvis man på alle pladser på holdet har de allerbedste, som man kan få fat i. Men vores studie viser altså, at det langt fra er tilfældet.

I studiet har han sammen med en række kollegaer undersøgt sammenhængen mellem antallet af stjerner på filmholdene i Hollywood-film og filmenes afkast. Dette har han undersøgt for perioden 1992-2004.

LÆS OGSÅ: Se hvad der er i en Oscar-goodiebag til en halv million

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx