Af - 30/01-17 09:09

Forsker: Så farligt er det at sove under syv timer om nattenForsker: Så farligt er det at sove under syv timer om natten

Hvis du ikke sørger for at få nok søvn kan det få alvorlige konsekvenser, advarer en forsker.

Bildstrecke im Grossformat »
Her kan du klikke dig gennem ni simple råd til at få en bedre søvn. Få så lidt lys som overhovedet muligt tæt på sengetid. Lys – som for eksempel kan komme fra en iPad - reducerer melatoninudskillelsen. Melatonin er et søvndyssende hormon. - Kroppen skal have mørke for at udvikle melatonin, som er ens eget sovemedicin. Det udskilles først, når rummet er mørkt, siger Jesper Højager Fabech Bille, der er afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. Vent på, at Ole Lukøje viser sig, mens du hører naturlyde, som fuglefløjt, skovlyde eller bølgeskvulp. Det behager hjernen. Kilde: Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt – hele natten' Vores døgnrytme bliver fra naturens side af styret af lys og mørke. Vi er ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen bygget til at leve ved ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Derfor behager det hjernen, hvis du går i seng til rødt lys - det simulerer en solnedgang. - Rødt lys, når du skal sove, vil få hjernens aktivitetsniveau til at falde ned, siger Mikael Rasmussen. - Det ideelle lys at sove i er fuldstændig mørke. Derfor er det hamrende vigtigt, at du har et mørklægningsgardin. Det søvndyssende hormon melatonin bliver kun udskilt, i al den tid, det er mørkt, så hvis du har lyse gardiner, stopper udskillelsen, når solen står op, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt - hele natten'.. - Det er uhensigtsmæssigt at bruge snooze-knappen, for det nedsætter din søvnkvalitet, fordi det fragmenterer søvnen. Du kommer op og bliver vågen og falder i søvn igen, siger Mikael Rasmussen. Han råder i stedet folk til at have en længere total sovetid. Det er ikke en rar oplevelse at vågne brat, og derfor er det helt klart en bedre oplevelse at blive vækket mere blidt, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen. Han forslår, at du kan blive vækket at naturlyde – for eksempel lyde fra skoven - eller klassisk musik. Du får også en optimal vækning, hvis du bliver vækket af lys, der bliver mere og mere stærkt. - At blive vækket af solopgang er en human stille og rolig måde at vågne på. Hjernen vil opfange lyset og vække dig. Derfor er det godt, hvis du har en anordning med en lampe, der simulerer en solopgang, hvor lyset begynder at lyse stille og roligt 20 minutter, før du skal op, siger Mikael Rasmussen. Vask sengetøjet, så sover du bedre, fortæller Jesper Højager Fabech Bille, afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. En god nats søvn er også betinget af et godt indeklima, og derfor er det en god ide at huske at lufte ud i dit soveværelse. Kilde: Jesper Højager Fabech Bille

Stadig færre mennesker får den søvn, de har brug for, hvilket forskere tilskriver vores tiltagende tidsforbrug foran forskellige skærme, hvor lyset er med til at forstyrre vores søvn- og døgnrytme.

Ifølge forskere sover vi derfor i gennemsnit to timer mindre end tidligere, men tidligere har forskere ikke kunne finde ud af, om der var sundhedsmæssige konsekvenser ved den manglende søvn, skriver Independent.

Men takket være et tvillingestudie, har de nu fundet ud af, hvad der sker med kroppen, når man sover for lidt.

Dette må du ALDRIG gøre, når du vågner midt om natten
Dette må du ALDRIG gøre, når du vågner midt om natten

Studiet blev udført på identiske tvillinger, der havde forskellige søvnmønstre, som fik taget blodprøver, der kunne sammenlignes over en længere periode.

Årsagen til, man brugte tvillinger i studiet er, at mellem 30-55 procent af menneskers søvnmønstre er genetisk bestemt, mens resten er baseret på miljø.

Ved at sammenligne blodprøverne fandt forskerne ud af, at den tvilling der sov mindst havde et betydeligt svagere og udsat immunforsvar.

Delfin, løve, bjørn eller ulv: Hvilken sovetype er du?
Delfin, løve, bjørn eller ulv: Hvilken sovetype er du?

- Vi kunne se, at immunforsvaret fungerer bedst, når kroppen får tilstrækkeligt med søvn. Vi anbefaler, at man sover syv timer eller mere, hvis man skal holde sig sund, siger Nathaniel Watson, der er hovedforfatter på studiet, ifølge Independent.

Hvis du gerne vil sove bedre, kan du se galleriet øverst i artiklen, hvor der er en række råd til at sove bedre.

LÆS OGSÅ: Bange Irina: Bællede Red Bulls og så gik det galt

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Premier Leagues værste indkøb kåret:...
bt.dk
Kritikken hagler ned over...
bt.dk
Kriminelles nye fidus: Truer sig til...
bt.dk
Over 100.000 kan blive ramt: Sygdom...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx