Af - 27/08-16 21:11; Opdateret: 27/08-16 21:53

LISTE: 6 normale ting der ødelægger dine tænderLISTE: 6 normale ting der ødelægger dine tænder

Nej, du skal ikke børste dine tænder, hver gang du vasker hænder. Der er til gengæld en række andre råd, du bør følge.

Bildstrecke im Grossformat »
Vil du helt undgå huller i tænderne? Så klik gennem galleriet og få 10 gode råd til en god tandbørstning. Kilde: tandplejen.htk.dk Èn gang om dagen er ikke nok, blandt andet fordi det er meget svært, for ikke at sige umuligt at børste tænderne helt rene. Mere end 2 gange dagligt er ikke absolut nødvendigt for tænderne. Hvis man børster lige efter at have spist eller drukket noget surt (foreksempel juice og sodavand), er der større risiko for syreskader på tænderne. Vent 1 time med at børste. Alle i familien kan benytte samme tandpasta, bare der er fluor i tilstrækkelig høj koncentration. Tandbørstning uden tandpasta, eller med en tandpasta uden fluor, hjælper stort set ikke på tandsundheden. For de helt små børn er det nok at dyppe det yderste af tandbørstens hår i tandpasta. Det er bedst at lade være med at skylle munden efter børstning. Overskydende tandpasta spyttes bare ud. Hvis man helst vil skylle bagefter, bør man vente 2 min. Det er forskelligt hvor hurtigt man slider sin tandbørste, og hvor meget forskellige børster kan holde til. Tandbørsten bør udskiftes når hårene begynder at stritte. Man kan børste rent både med manuelle og elektriske børster, men mange vil måske finde el-tandbørsterne nemmere. Det er ofte ved tandkødskanten man ikke får børstet rent nok. En børstetaktik kan være at børste alle tyggeflader først - samtidig med at tandpastaen fordeles i hele munden. Herefter koncentrerer man sig om at børste langs tandkødet, foreksempel først i overkæben på ydersiden af tænderne, så i overkæben på indersiden af tænderne, så i underkæben på ydersiden og endelig i underkæben på indersiden. Der kan laves skader på tænder og tandkød hvis man bare skurer hårdt frem og tilbage. Bevæg børsten i små cirkler i stedet. Tag eventuelt tid. To minutter kan føles som lang tid.

Kan du bare ikke få nok lækre tips til at børste tænder? Så er der 10 andre tips i galleriet øverst

Det er vigtigt at passe godt på sine tænder. Man har kun et sæt, og går de i stykker kan det være en dyr omgang at få dem fikset.

Derfor har Metro.se snakket med en tandlæge og spurgt om gode råd til, hvordan man undgår at ødelægge sine tænder. Tandlægen Katarina Kovács Warnebrant har her seks normale ting, man bør undgå, da det ødelægger tænderne.

Du springer tandbørstningen over


Du bør børste dem mindst to gange om dagen for at opretholde god mundhygiejne.

Du spiser og snacker for mange gange hver dag


- Det er mere, hvor mange gange du spiser, end hvad du spiser, der påvirker tænderne. Spis helst ikke mere end 5-6 gange om dagen. Vand kan du dog hælde ned, da det er neutralt.

Du drikker syrlige og sukkerholdige drikke

- Drik nu bare vand, når du er tørstig! Sodavand og energidrikke tærer på tænderne.

Du børster tænderne for hårdt - blidt er bedst!


Hård børstning af tænderne kan betyde, at tandkødet trækker sig tilbage, og tanden bliver dermed udsat. Katarina Warnebrant anbefaler, at man holder om tandbørsten med fingerspidserne i stedet for det hårde greb med hånden.

Du går ikke til tandlægen regelmæssigt


Bemærker man ikke, at man har et hul, kan det blive større og værre, fortæller Katarina Warnebrant. Derfor bør man regelmæssigt blive tjekket.

Du skylder munden efter tandbørstning


Skylder man munden lige efter tandbørstningen fjerner man fluoren, der skal beskytte tænderne.

LÆS OGSÅ: Her er den primære årsag til dårlig ånde

LÆS OGSÅ: Tandtråd kan skade dit tandkød

LÆS OGSÅ: Sådan får du scoreånde

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniacki viser helt anderledes...
bt.dk
X Factor: Disse sange synger...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
Frustreret Hareide flytter det danske...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx