Af - 19/10-15 22:13

GUIDE: Sådan falder du i søvn igen, hvis du vågner midt om nattenGUIDE: Sådan falder du i søvn igen, hvis du vågner midt om natten

Har du som mange andre problemer med at falde i søvn igen, kan disse nemme tricks måske hjælpe dig.

Bildstrecke im Grossformat »
Få så lidt lys som overhovedet muligt tæt på sengetid. Lys – som for eksempel kan komme fra en iPad - reducerer melatoninudskillelsen. Melatonin er et søvndyssende hormon. - Kroppen skal have mørke for at udvikle melatonin, som er ens eget sovemedicin. Det udskilles først, når rummet er mørkt, siger Jesper Højager Fabech Bille, der er afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. Vent på, at Ole Lukøje viser sig, mens du hører naturlyde, som fuglefløjt, skovlyde eller bølgeskvulp. Det behager hjernen. Kilde: Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt – hele natten' Vores døgnrytme bliver fra naturens side af styret af lys og mørke. Vi er ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen bygget til at leve ved ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Derfor behager det hjernen, hvis du går i seng til rødt lys - det simulerer en solnedgang. - Rødt lys, når du skal sove, vil få hjernens aktivitetsniveau til at falde ned, siger Mikael Rasmussen. - Det ideelle lys at sove i er fuldstændig mørke. Derfor er det hamrende vigtigt, at du har et mørklægningsgardin. Det søvndyssende hormon melatonin bliver kun udskilt, i al den tid, det er mørkt, så hvis du har lyse gardiner, stopper udskillelsen, når solen står op, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt - hele natten'.. - Det er uhensigtsmæssigt at bruge snooze-knappen, for det nedsætter din søvnkvalitet, fordi det fragmenterer søvnen. Du kommer op og bliver vågen og falder i søvn igen, siger Mikael Rasmussen. Han råder i stedet folk til at have en længere total sovetid. Det er ikke en rar oplevelse at vågne brat, og derfor er det helt klart en bedre oplevelse at blive vækket mere blidt, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen. Han forslår, at du kan blive vækket at naturlyde – for eksempel lyde fra skoven - eller klassisk musik. Du får også en optimal vækning, hvis du bliver vækket af lys, der bliver mere og mere stærkt. - At blive vækket af solopgang er en human stille og rolig måde at vågne på. Hjernen vil opfange lyset og vække dig. Derfor er det godt, hvis du har en anordning med en lampe, der simulerer en solopgang, hvor lyset begynder at lyse stille og roligt 20 minutter, før du skal op, siger Mikael Rasmussen. Vask sengetøjet, så sover du bedre, fortæller Jesper Højager Fabech Bille, afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. En god nats søvn er også betinget af et godt indeklima, og derfor er det en god ide at huske at lufte ud i dit soveværelse. Kilde: Jesper Højager Fabech Bille

Her kan du få en række råd til, hvordan du falder i søvn i første omgang. Nede i teksten kan du se, hvad du skal gøre, hvis du vågner midt om natten, og gerne vil falde i søvn igen.

Vi kender det alle sammen. Man vågner midt om natten, og der er bælgravende mørkt. I stedet for at sove sødt igen kan man ikke andet end at tælle de få timer og minutter, der går, før man skal stå op igen.

Ovenfor har vi samlet 9 tips til, hvordan man falder bedre i søvn om aftenen. Men hvad gør man, hvis man ofte vågner midt om natten og ikke kan døse hen igen?

Smartphonen smadrer unges søvn
Smartphonen smadrer unges søvn

Heldigvis har Independent med inspiration fra diætisten Charlotte Watts lavet en liste med gode tips til at flyve tilbage til drømmeland.


Stå ikke op


For at falde i søvn igen er det optimalt at være så ustimuleret som muligt. Hvis du absolut skal stå op, skal du tænde så lidt lys som muligt.

Vend din alarm


Du vil kunne sove bedre, hvis du ikke kan se, hvad klokken er og derfor heller ikke kan tælle, hvor mange timer, du har tilbage, før det er tid til at stå op igen.

Nyd følelsen af afslapning


Nyd, at du ligger godt og slapper af i kroppen. Man stimulerer bare hjernen mere, hvis man bekymrer sig om, hvornår man skal stå op.


'Spjætter' du i sengen? Her er forklaringen
'Spjætter' du i sengen? Her er forklaringen

Mind dig selv om, at du er tryg


Giv slip på dine bekymringer ved at afstresse. Tænk på, at du er tryg i din varme seng, og at dine bekymringer ikke sker lige nu.

Fantaser


Lad din hjerne tage kontrollen et stykke tid, og lad din fantasi løbe løbsk.


Vildt hit: Denne bog får børn til at falde i søvn på få minutter
Vildt hit: Denne bog får børn til at falde i søvn på få minutter

Lyt til lydbøger eller podcasts


Hvis du lader din hjerne fokusere på noget andet dine egne tanker, flytter du fokus væk fra din egen angst.

Skriv dagbog


Det kan hjælpe en hel del at få sine tanker ned på et stykke papir, hvis ens hjerne kører derudad.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Motorvej blev lukket i flere timer:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx