Af - 18/03-15 19:08

Ny bog afslører: Derfor er teenagere som tikkende bomberNy bog afslører: Derfor er teenagere som tikkende bomber

En ny bog forsøger at afdække alle forældres store spørgsmål: Hvorfor er teenagere så umulige?

storybild

Teenagere kan skifte humør fra det ene øjeblik til det andet, og de kan finde på at tage nogle dumme beslutninger. Det giver bogen 'The Teenage Brain' en forklaring på. (Billede: Polfoto)

Hvad sker der, når en teenager fra det ene øjeblik til det andet transformeres fra et roligt englebarn til et rasende monster, der råber og skriger af enhver?

Det mysterie afdækker neurologen Frances E. Jensen i en ny bog, ‘The Teenage Brain’. Den beskriver blandt andet, hvordan humørsvingninger i høj grad hænger sammen med udviklingen af hormoner, der har ligget i dvale siden fødslen - og som pludselig slippes fri i 12-13-årsalderen.

Små drenge får kickstartet puberteten med hormoner
Små drenge får kickstartet puberteten med hormoner

- Det sker, før frontallapperne i hjernen er fuldt udviklet, så de kan ikke kontrollere impulser, som de kan senere i voksenlivet. Det forklarer til dels, hvorfor unge ikke blot er følelsesmæssigt ustabile, men også, hvorfor de kan finde på at lade sig styre af følelser, siger Frances E. Jensen til Daily Mail.

De irrationelle beslutninger, teenagere kan finde på at tage - som at pjække fra skole eller uploade afslørende billeder på nettet - skyldes altså ikke bare, at de er dumme. Deres hjerner er bare ikke helt klar til at tage sådan nogle beslutninger endnu.

PMS-kvinder er psykisk syge
PMS-kvinder er psykisk syge

- Op til puberteten sker der en voldsom vækst i hjernen - ligesom i haven om foråret - og i teenageårene bliver der så muget ud. Alt det, der ikke klarer skærerne, fjernes med hård hånd, forklarer hjerneforsker ved KU, Albjert Gjedde, til metroxpress.

- Teenagehjernen er et nyt produkt, og så bruges alle teenageårene til at afprøve, om det nu fungerer, supplerer han.

Den konklusion nikker foredragsholder og forfatter Thomas Raab, der har arbejdet med hjerneforskning og skrevet bøger om hjernen, genkendende til.

Nu vil forskere forsøge at forstå dit humør
Nu vil forskere forsøge at forstå dit humør

- Unge kan have svært at nå at gennemskue konsekvenserne af deres egne handlinger hurtigt nok til, at de kan nå at agere anderledes end deres impulser siger, forklarer han.

- Hvis du sætter dig ned og snakker med en teenager, kan de sagtens være ganske fornuftige. Når de så står og skal tage en beslutning, kan de have svært ved at nå at tage den rigtige.

Mænds hjerner ændrer sig, når de får børn
Mænds hjerner ændrer sig, når de får børn

Mens teenageres hjerner halter efter på mange punkter, er de dog sublime på ét punkt, lyder det i ‘The Teenage Brain’: Indlæring. Derfor har børn og unge det bedst på skolebænken.

- Når man har en ung og frisk hjerne, kan man være i stand til at håndtere flere input ad gangen,« forklarer Thomas Raab.

'The Teenage Brain' udgives den 1. juni af forlaget Harper Collins.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Overraskende forudsigelse: Hamilton...
bt.dk
Storstrejke kan ramme flytrafikken i...
bt.dk
35-årig far dræbte sine to små børn...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx