Af - 15/03-14 08:44

Silke kan lappe knogler sammenSilke kan lappe knogler sammen

Skruer og plader af silke bliver måske det nye på operationsgangene. Silke kan nemlig lappe brækkede knogler sammen igen.

storybild

Silkeormen er ophavsmanden til det gode materiale, som forskerne mener har en fremtid indenfor lægevidenskaben. (Billede: Corbis ZEFA/FOTOGRAF FRIDMAR DAMM/ZEFA)

Silkebløde ben får nu en helt ny betydning. Almindeligt silke høstet fra silkeorme kan nemlig bruges til at samle brækkede arme og ben.

En hold amerikanske forskere står bag en dugfrisk form for skruer af ren silkeprotein.

Silkeorm på grøn kost hjælper miljøet
Silkeorm på grøn kost hjælper miljøet

- Silke er et ekstremt robust og fleksibelt materiale, der afviser væske og er derfor langtidsholdbart i kroppen, fortæller en af forskerne bag studiet, professor David Kaplan fra Institut for Biomedicinsk Ingeniørvidenskab på Tufts University, USA.

Silke bringer oftest tankerne hen på lækre kjoler og tørklæder. Men, ved at udvinde silkeproteiner og presse dem ned i en form, kan man skabe uhyre stærke skruer og plader.

Dermed kan det erstatte de metalskruer, man lapper knogler sammen med i dag. De har nemlig den store ulempe, at de kan skabe irritation, betændelse og stive lemmer. Derudover skal metalskruer fjernes igen.

Berømt britisk konge fundet i kasse
Berømt britisk konge fundet i kasse

- Fordi silkeprotein er et biologisk materiale modsat metal, så nedbrydes det faktisk langsomt i kroppen og forsvinder til sidst, så vi ikke behøver at fjerne silkeskruerne. Det sker, fordi enzymer i kroppen nedbryder silken til aminosyrer, der findes naturligt i os, forklarer Kaplan.

Indtil videre er silkeskruerne kun afprøvet på rotter, men med stor succes. Næste skridt er at afprøve dem på større dyr, og hvis succesen fortsætter, skal skruerne testes på mennesker.

Knogler lappes sammen med ny 3D-pen
Knogler lappes sammen med ny 3D-pen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx