Af Simone Augusta Lundt - 15/06-17 19:38

Fødevarestyrelsen advarer: Smart grill-trick er farligtFødevarestyrelsen advarer: Smart grill-trick er farligt

Du har sikkert prøvet det - og det var ikke helt så klogt gjort.

storybild

Grillsæsonen er allerede i gang, og det betyder masser af grillpølser, grillspyd og grillkylling. Men nu advarer Fødevarestyrelsen grill-entusiasterne mod et grill-trick, som flere nok har prøvet en enkelt gang eller ti.

Tricket går ud på, at du putter en øldåse med øl i op i kyllingen, på den måde skulle den være mere saftig end ellers. Men det er farligt, siger Fødevarestyrelsen.

Grill dit kød lækkert uden farlige stoffer
Grill dit kød lækkert uden farlige stoffer

Fødevarestyrelsen oplyser, at problemet er, at dåsen slet ikke tåler de høje temperaturer, og derfor smitter din kylling med kemi fra dåsens lak.

Det er bisphenol A, som er synderen. Det er et hormonforstyrrende stof, og derfor er det en god idé at prøve at undgå det. Det findes blandt andet i dåser til mad og drikke.

Nu kan du få en sushi-burger
Nu kan du få en sushi-burger

Det samme gælder altså, hvis du på spejderlejr eller campingtur vælger at bruge en konservesdåse til at opvarme din mad i, bør du nok overveje en anden løsning. Fødevarestyrelsen har nemlig tidligere advaret i mod at bruge dåser til opvarme mad henover et bål.

Men lige nu handler det om dåser og kyllinger. På deres Facebook-side 'Mad Med Mindre Kemi', forsøger de, at få øldåserne ud af kyllingen og ind i pantautomaten.

Dansk burgerbar kåret til en af verdens bedste
Dansk burgerbar kåret til en af verdens bedste

Hvis man gerne vil lave en god grillkylling, og den skal stå op, men den bliver grillet, så er der håb alligevel. Man kan købe sig en 'kyllingeholder', der holder kyllingen oppe.

GODE GRILL-REGLER

To fade og to tænger:
Pas på med at blande råt og stegt kød sammen. Hav en ren tallerken til stegt kød og brug gerne en ny tang til at vende stegt kød. Så undgår du at blive syg.

Vask hænderne:
Selvom du griller og ikke står i køkkenet, skal man stadig huske de gængse hygiejne regler. Husk at vaske dine hænger, når du har rørt ved råt kød.

Pas på med 'rigeligt olie og fedt':
Hvis olien eller fedt fra kødet drypper meget ned på dine grill-kul, skal du lige passe lidt på. Det giver en forfærdelig røg, som faktisk kan give dig kræft. Du kan eventuelt lægge alufolie under dit kød, hvis du skal have gang i marinaden.

Sort kød - Nej tak!:
Hvis dit kød eller grøntsager er blevet sort, forkullede eller brankede, så skær det af. Kullet kød forøger din chance for kræft, så sig nej tak til sort kød og grøntsager.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx