Af - 10/03-14 19:51

Vores hjerner er totalt konservative, når det kommer til musikVores hjerner er totalt konservative, når det kommer til musik

Når vi selv skal sige det, vil vi helst have ny musik, i stedet for konstant at høre de samme hits i radioen. Men når vi rent faktisk skal vælge, så falder valget alligevel på de velkendte numre, viser ny forskning.

storybild

Ny forskning viser at vi ønsker forskellige numre, men fortrækker de gode gamle af slagsen. (Billede: Polfoto/EL UNIVERSAL)

Måske synes du, at radioen altid spiller de samme sange? Du vil hellere have noget nyt, spændende og originalt, i stedet for de samme hits der efterhånden hænger dig ud af halsen - ikke?
Nej, ikke hvis man skal tro ny forskning, som peger på, at du i virkeligheden bare får præcis det, som du inderst inde ønsker dig. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse meget mere om psykologien bag musikken på Videnskab.dk.

Et nyt studie nemlig, at når det kommer til stykket, så vil vi faktisk hellere have den musik, vi kender i forvejen.

- Det viser sig, at forbrugerne generelt siger, at de vil have ny musik hele tiden, og at de synes, at radiostationerne spiller de samme sange alt for meget. Men når vi så rent faktisk tester, hvilke sange folk vælger, så foretrækker de alligevel de sange, de kender bedst, i stedet for sange som de kender mindre godt,« siger professor Morgan Ward fra Cox School of Business i Texas, USA.

Læs også hos Videnskab.dk: Er musiksmag medfødt?

Forskerne har lavet en række eksperimenter for at undersøge, hvilken rolle genkendeligheden spiller for vores musikvalg.

De bad blandt andet forsøgspersoner vurdere 24 forskellige sange, i forhold til hvor godt de kunne lide sangene, hvor godt de kendte dem, og i hvor høj grad de var blevet trætte af at lytte til dem.

Herefter præsenterede de forsøgspersonerne for sangene parvis og bad dem vælge, hvilken af de to sange de helst ville lytte til.

Det viste sig, at forsøgspersonernes kendskab til sangene helt gennemgående havde mindst lige så stor betydning for valget af musik, som spørgsmålet om, hvorvidt forsøgspersonerne kunne lide musikken eller ej.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor kan musik gøre dig glad i låget.

Ja, faktisk viste det sig, at forsøgspersonerne ofte valgte sange, de havde et stort kendskab til, selvom de ikke kunne lide sangene eller måske endda var trætte af dem, fordi de havde hørt dem for meget.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx