Af - 17/03-17 20:48

Derfor kan engangsknald være særligt farlige for ungeDerfor kan engangsknald være særligt farlige for unge

Det er ikke på grund af faren for kønssygdomme, viser norsk forskning.

Bildstrecke im Grossformat »

Her kan du se en samling af spøjse snaps, der er taget i kølvandet på et engangsknald.

Ny norsk forskning viser, at der kan være en overraskende risiko hos folk, der foretrækker engangsknald.

Det skriver det populærvidenskabelige site Eureka Alert.

Netflix'n'Chill og en lille seksuel krænkelse på siden. En hurtig tur på lagnerne og farvel igen til en partner, man ikke kender særlig godt, kan være en risikabel omgang for både unge mænd og kvinder, viser ny, norsk forskning.

Sker de tilfældige sexseancer hyppigt, så er der også en større risiko for, at man bliver krænket seksuelt eller udsat for sexchikane. Samtidig er der også en stor del af de unge, der krænker andre.

Det viser et videnskabeligt studie fra det norske tekniske universitet NTNU, der har haft fat i 1.326 unge under 18.

Forskere: Derfor fortryder kvinder oftere engangsknald
Forskere: Derfor fortryder kvinder oftere engangsknald

Hele 60 procent af dem, der har krænket andre har ofte såkaldte 'one night stands' eller fantaserer om at have dem. Det viste sig også, at det var både unge mænd og kvinder, der krænkede, mens store grupper også også selv er blevet krænket.

45 procent af pigerne forklarede, at de selv havde været mål for seksuelle krænkelser, mens 30 procent af drengene meldte om det samme. Også ofrene var tilbøjelige til at engangsknald.

Forskerne afviser, at resultaterne af deres studie handler om såkaldt 'victim blaming,' hvor man tillægger ofret en del af skylden for et overgreb.

- Overhovedet ikke! Vi forsøger at forstå den psykologiske mekanisme, der ligger til grund for krænkelserne, forklarer lektor Mons Bendixen fra psykologisk institut ifølge Eureka Alert.

Forskernes endelige mål er at finde en metode, der kan reducere omfanget af overgreb og sexchikane. Forfatterne bag studiet deler krænkelserne op i to dele.

Den ene type foregår imellem to forskellige køn, hvor problemerne kan have rod i udforskningen af en sexpartner og manglende samtykke. Her er det drifterne, der driver folk ud i krænkelser.

Nyt datingsite bekæmper engangsknald og børnetabu
Nyt datingsite bekæmper engangsknald og børnetabu

Den anden type er sexchikane imellem to personer af samme køn, og her er forklaringen på en årsag noget længere. I det sidste tilfælde er der i højere grad tale om chikane, der kan fremme krænkerens egen position i det sociale hierarki, forklarer professor Leif Edward Ottesen Kennair.

- Vi ved ikke, om denne form for nedgørelse rent faktisk opnår den ønskede effekt, men vi mener, at det spiller en vis rolle i piger og drenges seksuelle konkurrenceløb, siger professoren over Eureka Alert.

GALLERI: De sjoveste snaps fra dagen efter et one night stand
GALLERI: De sjoveste snaps fra dagen efter et one night stand

Der er de samme mekanismer, der kommer i spil, når det drejer sig om mobning.

- En pige kan for eksempel sige, at en anden pige er løs på tråden, 'en skøge' eller homoseksuel, siger Mons Bendixen overfor videnskabsmediet og forklarer, at målet her er, at den krænkende pige kommer til at fremstå mere attraktiv ved at trække den anden ned.

De norske videnskabsfolk har endnu ikke undersøgt, hvorvidt koblingen imellem de seksuelle krænkelser kan skyldes, at unge, der foretrækker flygtige seksuelle forhold simpelthen blot er udsat for flere partnere og derfor har flere oplevelser, hvor det kan gå galt.


LÆS OGSÅ: Folk deler deres værste engangsknald: 'Det lignede noget fra en gyserfilm'

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt rod på Københavns Rådhus: 'Det...
bt.dk
Ronaldo nægter sig skyldig i kæmpe...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Ikeas kæmpestore varehus i Danmark...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx