Af - 08/12-15 14:49

Læge: Sådan undgår du at blive smittet af din sidemandLæge: Sådan undgår du at blive smittet af din sidemand

Det er højsæson for snot og feber lige nu. Men hvordan undgår du at blive trukket med ned af snotfyldte kollegaer og klassekammerater?

Bildstrecke im Grossformat »

Forkølelsesvirussen hænger tungt over Danmark lige nu, og dine venner, kollegaer og klassekammerater falder på stribe. Den næste i rækken er sikkert dig.

Du bliver smittet af din sidemand, kæreste eller medpassagerer i bussen. Faktisk er hovedårsagen til, at vinteren er forkølelsestid kun inddirekte kulden, forklarer Jerk W. Langer, der er læge og foredragsholder.

Vi befinder os mere indendørs og sidder tættere sammen, og så smitter vi hinanden

Men hvordan bekæmper man bedst nys, snot og hoste allerede inden, det kommer ind i systemet?

Det får du her nogle gode råd til fra Jerk W. Langer, læge og foredragsholder.

Vi tager det vigtigste først.

Vask hænderne ofte. Forkølelsesvirus smitter især, når du får dem på fingrene og herefter fører virus op i næse eller øjne. Pas især på dørhåndtag, telefoner, keyboards, kontakter, mønter, pengesedler, indkøbsvogne og trappegelændere, som andre også rører ved. Også børnenes fingre skal vaskes hyppigt.

Virus overføres selvfølgelig også med væskedråberne fra nys og host. Hold vejret når en forkølet hoster eller nyser dig op i hovedet. Kys ikke en forkølet person, og hold i det hele taget afstand til den forkølede.

Og så viser forskning, at man ved at hilse på andre mennesker ved at trykke de knyttede næver mod hinanden kun overfører en tyvendedel af den mængde skidt, som et almindeligt håndtryk indeholder.

Tør luft kan gøre dig mere udsat. Sidder du eksempelvis i et kontormiljø, hvor luftfugtigheden er lav, bliver du tør i næse og mund. Men fugt i næsen bekæmper virussen. Så luft ud, juster på klimaanlægget og køb nogle planter til rummet.

TV: 12-årig pige nyser 12.000 gange om dagen
TV: 12-årig pige nyser 12.000 gange om dagen

God fysisk form styrker dit immunforsvar. Da en gruppe kvinder begyndte at træne 45 minutter om dagen de fleste af ugens dage, blev de som gevinst kun halvt så ofte forkølede i det følgende år. Snottet og tilstoppet næse føltes også mildere.

LÆS OGSÅ: Syge Ole på 70 år var dømt til kørestolen: Men så blev han avisdreng

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx