Af - 29/09-15 08:49

Mars-vand: Det kan du bruge det tilMars-vand: Det kan du bruge det til

NASA's offentliggørelse om flydende vand på Mars giver anledning til en lang række 'nærliggende' spørgsmål, som astrofysiker Morten Bo Madsen prøver at komme med svarene på.

Bildstrecke im Grossformat »
- Det tror jeg ikke. Det er meget salt, og det vil smage ganske afskyeligt. Og nogle af de ting, som gør, at det er flydende, er giftigt i store koncentrationer, så jeg ville bestemt ikke drikke det. - Salt. Men det kommer an på, hvor du finder det. Ved polerne, både foroven og forneden, findes der noget som is, noget permafrost, og hvis man graver det frem, vil man sandsynligvis godt kunne drikke det, uden at det smagte væmmeligt. - Hahaha... Altså, hvis man tog vandet med hjem? Det ville man aldrig gøre. Det ville være vanvittig dyrt. - Der er simpelthen for lidt. Det vand, man har fundet, er akkurat kun nok til at fugte jorden. Der er ikke tale om store mængder. - Det minder nok lidt om det Døde Hav. Ja, det er måske endda så salt, at man vil have svært ved at komme ned i det. Jeg tror, man ville flyde ovenpå. - Altså, der er ikke kolibakterier eller noget i, og det er sandsynligvis fuldstændig sterilt. Så længe man ikke indtager det, tror jeg ikke, det er farligt at bade i det. Jeg ville ikke selv være bange for det. - Nej, det tror jeg ikke. Man siger jo, at det er godt med saltvand, men sagen med det her saltvand er, at det ikke er så godt for organisk kemi. Det er en lille smule oxiderende, hvilket er farligt for os. Og derfor skal man heller ikke bade i det i længere tid. - Nede i Atacamaørkenen (Chile, red.) har man fundet nogle mikrober, der sandsynligvis kommer fra atmosfæren, der kan leve i sådan noget vand. Men om de kan leve på Mars, ved vi ikke? - Umuligt. Det kan ikke lade sig gøre. Flercellede organismer kan ikke overleve i så fjendtligt et miljø. Det vil kun være mikroorganismer eller bakterier, og det er ikke engang sikkert, at de er der. Det ved vi ikke endnu. - Hahaha Det vil jeg tro. Hvis han kunne forvandle vand til vin på jorden, så vil han nok også kunne gøre det på Mars. Den mand var ikke uden evner, er jeg sikker på.

Mandag eftermiddag kunne NASA fortælle, at planeten Mars ikke er den tørre planet, man tidligere har troet, den var.

NASA afslører nu Mars-mysterium
NASA afslører nu Mars-mysterium

Det amerikanske rumagentur har nemlig efter al sandsynlighed fundet flydende vand på den røde planet. Hvilken slags vand, der er tale om, og hvad dette kan bruges til, har metroxpress bedt astrofysiker ved Københavns Universitet Morten Bo Madsen om at besvare. Da mange ting omkring Mars forbliver stadig mysterier, og derfor skal svarene læses med visse forbehold.

Planetfysiker: Mars-Mysterie handler om vand
Planetfysiker: Mars-Mysterie handler om vand

Se spørgsmål og svar i galleriet herover.

Internettet koger: Er der fundet en ske på Mars?
Internettet koger: Er der fundet en ske på Mars?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx